RCC verbiedt radiospot 'Belasting is Diefstal'

De Reclame Code Commissie heeft deze week een radiocommercial van het Haags Juristen College in de ban gedaan. Het ging om de spot 'Belasting is diefstal'.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het Haags Juristen College, gaat tegen de uitspraak in beroep. De veroordeling staat volgens het HJC op gespannen voet met de vrijheid van meningsuiting. De letterlijke tekst van het bewuste reclamespotje, dat op werd uitgezonden, luidde: 'Belasting is diefstal! Belastingontwijking loont voor ondernemers en consultants met een winst boven 20.000 euro. Meer weten? Haags Juristen College.nl'.

Volgens de commissie is deze uiting in strijd met de Nederlandse Reclame Code: 'Door het heffen van belasting als diefstal te bestempelen wordt een verkeerde moraal bevorderd waarbij het normaal wordt gevonden niet zelf bij te dragen aan de samenleving waarvan men zelf profiteert', luidde het oordeel. Een klacht tegen de radiospot heeft de Reclame Code Commissie gegrond verklaard omdat

de reclame-uiting in strijd met het fatsoen zou zijn. Belasting zou geen diefstal zijn, omdat het wordt geheven 'op basis van het zogenoemde sociaal contract'.

Toine Manders, directeur van het Haags Juristen College, voelt zich door de uitspraak in zijn vrijheid van meningsuiting beknot. Volgens hem mankeert er niets aan zijn eigen moraal, maar des te meer aan de moraal van de staat: 'Je kunt hoog of laag springen, maar belasting is en blijft gelegaliseerde roof. Dat is een waarheid als een koe. De burger wordt onder bedreiging van geweld gedwongen zijn bezittingen af te staan. Er zijn op de wereld maar twee instanties die zich tot dergelijke praktijken verlagen: de staat en de maffia. Het is absurd om te beweren dat we er 'met z'n allen voor hebben gekozen.'

Het spotje is niet meer te horen op BNR.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie