Amsterdam opent internetproeftuin

De gemeente Amsterdam heeft voor de komende twee jaar ruim 10 miljoen euro bij elkaar gebracht voor de inzet van proeven met internetgebruik en nieuwe internetapplicaties. Het project richt zich op burgers, bedrijfsleven (vooral MKB), non-profit instellingen en eigen gemeentelijke diensten.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De verbetering van de sociale omgeving, de bedrijvigheid en de kwaliteit van diensten van overheid en instellingen staan hierbij centraal. Mark van der Horst, wethouder ICT, opent het demonstratiecentrum Cyburg Centrum officieel op woensdag 20 november. Hij vindt het belangrijk dat de gemeentelijke ICT-discussie niet alleen over de infrastructuur gaat. Juist de manier waarop ICT praktisch toegepast kan worden acht hij van wezenlijk belang. Hoe kan ICT bijvoorbeeld gebruikt worden voor de verbetering van sociale contacten in de wijk of een betere doorstroming van het verkeer?

Cyburg zal meer dan 50 deelprojecten starten in wijken met specifieke groepen burgers en bedrijven. De wijk Zeeburg is als startpunt gekozen vanwege de goede infrastructuur en juiste representatieve samenstelling van diverse bevolkingsgroepen. Een aantal van de nu bekende deelprojecten is al gestart.

'Naast de focus op de sociale leefomgeving, het stimuleren van economische bedrijvigheid en proeven rondom de verbetering van overheids- en non-profit-diensten voor burgers, wil Cyburg zich ook actief manifesteren de discussie over barrières die grootschalig gebruik van internetapplicaties en technologische mogelijkheden in de weg staan', zo stelt Cyburg directeur Herman Wagter. 'Videobewaking en observatie via internet is bijvoorbeeld zo'n toepassing die burgerveiligheid raakt. De wetgeving over privacy vormt hier een groot obstakel. We zullen niet alleen op dit punt nieuwe proeven initiëren maar ook actief deelnemen aan de dialoog met de wetgever.’

Cyburg wil burgers, individueel en als groep, samen met bedrijven en instellingen laten ervaren hoe Internetdiensten werken, ontdekken wat je er dan aan hebt en inschatten hoeveel we daar als maatschappij voor over hebben. De uitkomst van dit soort initiatieven zijn vaak onvoorspelbaar. Dit aspect is tot op heden onderbelicht gebleven. De proeftuin Cyburg krijgt de kans om zich ook écht als proeftuin te manifesteren. Dat wil zeggen dat gedurende de looptijd van de proeven continu gemeten wordt wat de effecten zijn, in plaats van te sturen op harde resultaten. Die effecten (hoe gaat men ermee om, wat is de waarde en wat hebben we ervoor over) zullen gebruikt worden voor beleidsbeslissingen, maar kunnen ook aanleiding geven de proeven grootschaliger in te zetten, met betrokkenheid van zowel publieke als private partijen.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie