Lang leve de budgetcuts! Hoe je alles uit jouw videobudget haalt

Toch blijven scoren met video in economisch krappere tijden? Ontdek met deze concrete inzichten hoe jij wint van je budget.

Oké, eerlijk is eerlijk, weinig mensen staan te springen bij budgetcuts. Vaak, omdat dit gepaard gaat met verandering in kwaliteit, proces of bepaalde luxe die daarvoor nog veroorloofbaar was. Positievelingen zien kansen, mogelijkheden om te vernieuwen, te verbeteren of creativiteit te laten floreren. Never waste a good crisis. Hoe zorg je er met minder budget voor dat je dezelfde of zelfs betere video content produceert? Tijd om die handschoen op te pakken en creatieve oplossingen te vinden.

Omdenken

Een eerste stap, zorgen dat je nieuwe inzichten ophaalt. De veelgemaakte fout om verder te gaan met minder zorgt ervoor dat je niet los kunt breken van de manier waarop je “dat doen we toch altijd zo” op de werkvloer hoort. Verandering zorgt ook voor vernieuwing en dus het vinden van nieuwe inzichten. Waarbij kwaliteit inleveren echt geen gegeven is. Wat heeft prioriteit? Welke doelen moeten behaald worden? Hoe kijkt mijn doelgroep daar eigenlijk naar? Waar kan ik ze raken? Verander je eigen ritme en rituelen in je werk eens voor
een dag. Wat merk je, wat is er anders, wat valt op? En vooral: wat blijft hangen? Als je anders naar je merk, doelen en content kunt kijken zie je ook dat er nieuwe kansen ontstaan.

Meer voor minder

De opdracht is duidelijk: de gestelde doelen halen met minder budget. Er zijn verschillende manieren om daar goed gevolg aan te geven; optimaliseren, minder uitgeven aan hetzelfde of focus aanbrengen. Welke manier het beste werkt is afhankelijk van je situatie en doelen. Maar ook een combinatie kan interessante voordelen opleveren. In feite kun je een deel van je marketing opnieuw inrichten om deze beter te optimaliseren. Een goed inzicht in de situatie, zowel intern als extern, is daarin noodzakelijk om te zorgen dat je het budget dat je wel investeert, goed besteedt.

Adding production value

Binnen videoproductie gebruiken we vaak de term production value, oftewel de kwaliteit die je video uitstraalt door technische excellentie. In andere woorden: wat jij kwalitatief uitstraalt als merk. Door slim en creatief te produceren kun je, wat wij noemen, production value maximaliseren. Oftewel, met creatieve oplossingen zorgen dat je geen kwaliteit inlevert. Ja mooi, maar hoe dan? Bijvoorbeeld door slimme en vernieuwende cameratechnieken toe te passen, net even die andere hoek laten zien en aandacht besteden aan je beeldtaal. Daarin geldt “less is more”, want alleen dan zal dat verrassende element echt opvallen en niet opgaan in het geheel. Hollywood is er groot mee geworden.

Multi asset delivery

Wat ook vaak wordt toegepast is multi asset delivery, het begrip waarbij je verschillende campagne toepassingen integreert in één productie. Denk aan je verschillende social formaten, het combineren van fotografie en video en het doorvertalen naar bannering, print en OOH. In productiekosten scheelt dat aanzienlijk door alle facetten aan elkaar te koppelen. Groot voordeel is dat je campagne integraal wordt en 360 ingezet kan worden. Ook als je in mediamix krimpt kun je vaak veel halen uit het organisch inzetten van je content of toch opschalen in post-productie op het moment dat het succesvol is. Achteraf de productie opschalen is namelijk een stuk kostbaarder. Denk bijvoorbeeld ook aan je packshots, door toepassingen, markten en segmenten te stapelen kun je snel veel efficiëntie vinden in de uitvoering.

Ook de essentie van het vak, creatieve oplossingen vinden, is natuurlijk iets wat binnen de marketingwereld niet vreemd is. Besteed je euro’s slim, niet alleen door te besparen, maar ook door nieuwe vormen te ontdekken. Ga buiten de gebaande paden, maak content die opvalt, anders is of juist schuurt op inhoud. Maak je video partner deelgenoot van je uitdaging, als creatieve denkers kunnen we aardig onverwacht uit de hoek komen. Zorg dat je samen impact maakt, zodat je ondanks die budgetcut toch weer zorgt voor groei.

Genoeg opties dus. Waarin je zelf waarschijnlijk ook weet dat budget geen beslissende, maar een beperkende factor is waar we nou eenmaal mee te dealen hebben. Goede resultaten en marktwerking zijn de grootste sturende factoren, waarbij de taak als marketeer hem zit in het maximaliseren van het resultaat. Werk aan de winkel dus!

Ook het maximale uit je budget halen? Of gewoon eens vrijblijvend sparren? Daag ons uit en je zult versteld staan wat je er voor terug krijgt. Mailen kan naar koen@gig.nl of bel anders gewoon even op 076-5324807 of 040-2405580. Toch eerst even spieken naar ons werk? Check www.gig.nl

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →