Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour

Kyra Roest, oprichtster van de Embassy, vertelt over de eerste week: Hamburg, Kopenhagen, Berlijn en Praag.

Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour
Kyra Roest

Dit is het reisverslag van week één van The Embassy of Dutch Creativity on tour. In een gepimpte camper rijdt de Embassy momenteel door Europa als alternatief voor het, uiteraard vanwege corona, afgelaste Cannes. De mobiele versie van de Embassy doet verschillende Europese hotspots aan en is begonnen in Hamburg. 

In samenwerking met organisaties ter plekke zet de Embassy in de Europese steden diverse meet-ups op met partijen die geïnteresseerd zijn in Nederlandse creativiteit. Kyra Roest, founding mother van de Embassy of Dutch Creativity houdt een reisverslag bij.

Advertentie
advertisement

Coronaregels verschillen

Vlak voor bezoek aan Wenen, aan de mooie blauwe Donau - Coronawise kunnen we heel kort zijn. Van Hamburg tot aan Praag gelden verschillende regels. Afstand houden is het devies. Mondkapjes vooral in Duitsland. Kopenhagen en Praag lijken immuun te zijn voor het virus en hier is men heel losjes. Economisch en commercieel creatief gezien is het vergelijkbaar met hoe men omgaat met het virus. In Praag en Kopenhagen gaat het economische leven binnen de creatieve industrie op de grotere evenementen na gewoon door.  

De start, Hamburg

15 augustus 

7 uur vertrek Apeldoorn - aankomst Hamburg 14 uur 

380 km 

Hamburg was een topstart. Met dank aan Claudia Schwarz en Sanja Stankovic van German Innovation hebben we Ulrich Schrauth, Nicolas Chibas en zijn team plus Mathias Jäger ontmoet. Schrauth maakt vertalingen van offline ervaringen naar online belevingen. Check zijn werk in 2D hier. Schrauth is de founder van VRHAM! We hoorden overigens wel dat VR Days in NL het beste op dit gebied is. Waarvan akte. 

Nicolas Chibas is de co-founder van VRHQ. Prachtig gebouw dat ze van de gemeente via een competitie voor een voordelig tarief hebben kunnen huren en waar hij vier bedrijven in heeft. Van VR tot drones. Klapper op de vuurpijl was een drone vlucht rondom de camper bij het Universiteitsgebouw van Hamburg.  

Mathias Jäger is chef-redacteur van Hamburg startups en heeft alles vastgelegd om te delen met Duitsland.  

De tweede stad, Kopenhagen

16 augustus 

10 uur vertrek Hamburg - aankomst Kopenhagen 18 uur 

334 km, NB: boot 

In Kopenhagen, de tweede stad van de tour, hebben we een ontmoeting met Thomas Kolster, schrijver van het boek Goodvertising en het recent gelanceerde Herotrap. Kolster reisde voor Corona heel de wereld door om lezingen te geven. Zijn reizen zijn voorlopig voor het grootste gedeelte uitgesteld, maar hij heeft zijn handen vol aan online lezingen en consultancy aan grote bedrijven om hen te helpen het roer om te gooien. Kolster heeft een afspraak voor ons geregeld met Tine Aurvig-Huggenberger, CEO at Kreativitet & Kommunikation, de grootste brancheorganisatie in Denemarken (> 60%). Ook zij kijken naar hoe ze meer aan internationalisatie vanuit Denemarken kunnen oppakken. Aurvig-Huggenberger heeft goede contacten in Brussel en we hebben afgesproken dat ze ons voordat we in Brussel aankomen zal voeden met informatie. Btw, wist je dat je in Denemarken nu gewoon met 500 mensen binnen een feestje mag geven?   

Helaas zagen we de melding dat Fabian Franklin (FJ) ook in Kopenhagen was iets te laat. Hadden we toch a deux een feestje kunnen doen. 

Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour
Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour Kyra Roest

De stad met de vele bekenden, Berlijn

18 augustus 

10:30 uur vetrek Kopenhagen - aankomst Berlijn 17:00 uur 

440 km, NB: boot 

Op naar Berlijn waar we vooral veel bekenden hebben gezien. Van onze Antoinette Hoes (MediaMonks) die kort daarna in Amsterdam een go heeft ontvangen op haar debuutroman, tot Nitzan van Sizzer Berlijn. Verrassing was dat Jacco Bos van Shutterstock, ook in Berlijn woonachtig, ons zag rijden en wij hem zagen lopen. It is a small world. Ook hier VR op het programma. Dank aan Schwarz hebben we hier een VR Exit game mogen spelen. Waanzinnige beelden.

Einde middag hebben we Covidproof geborreld, Mede mogelijk gemaakt door Sizzer. Ondanks dat we geen dansje konden wagen, hebben we extreem genoten van het face-to-face ontmoeten van mensen. Ken Kammara, Londense fotograaf woonachtig in Berlijn, is zojuist genomineerd voor zijn werk BLACK LIVES MATTER - THE PRIVILEGED voor BBA PHOTOGRAPHY PRIZE 2020

Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour
Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour Kyra Roest

De afsluiting van de eerste week, Praag

20 augustus 

9:30 uur vertrek Berlijn - aankomst Praag 15:30 uur 

400 km 

We sloten de eerste week af in Praag. Met dank aan Nederlandse ambassade Eva Kopecka hebben we een meet-up met Pavel Barák, chairman van de game association, gehad.  

Michaela Polach voegde zich bij de ontmoeting. Ze heeft 10 jaar in Nederland gewoond, gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen en heeft als doel een brug tussen Nederland en Tsjechië te creëren op het gebied van game-ontwikkeling. Ze werkt nu voor SCS Software.  FYI ze zoeken nog mensen en Praag is een prachtige stad. Wist je dat Tsjechië het laagst aantal werklozen had voor Corona uitbrak? < 3%. Helaas ontslaat Skoda nu 30 procent van de werknemers (>30.000 man op de loonlijst) en heeft dit behoorlijke invloed op het percentage. 

Aan het einde van de middag hebben we nog een ontmoeting met fellow Cannes rep Rene Jez. Het programma voor Young Lions hebben ze helemaal online gegooid en daarmee vijf keer zoveel deelnemers binnengehaald. Dit haalt het nog steeds niet bij de face to face ontmoetingen geeft hij aan, terwijl we nog een keer proosten met een Kofola (Tsjechische cola) in het bloedhete Praag.  

Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour
Het reisverslag van The Embassy of Dutch Creativity on tour Kyra Roest

Het plan

In de avond reizen we af naar de middle of nowhere voor een weekend van rust reinheid en regelmaat. En bedenken we wat we de komende week gaan doen met op het programma Wenen, Bratislava en Budapest. Wat er daarna gaat gebeuren moeten we ook nog bedenken nu Kroatie, Servie, Bosnie en Slovenië allemaal op oranje staan.

Gaan we op doorreis met Coronatest naar Griekenland en dan de oversteek naar Italië maken? 

Tips en adviezen mogen naar kyra@adbusiness.amsterdam 

Lees ook: Embassy of Dutch Creativity gaat in camper on tour door Europa

Plaats als eerste een reactie

Advertentie