Let op identiteit en imago

De basis voor al het merkdenken moet de identiteit van merk en afzender zijn. Het merk moet staan voor bepaalde waarden, die voor de doelgroep attractief zijn.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat zegt de Duitse marketingprofessor Herbert Meffert. En het zelfbeeld versus het beeld dat de buitenwacht van het merk heeft, moeten zoveel mogelijk congruent zijn. Op dit punt gaat het vaak mis, omdat de merkontwikkelaars lekker knutselen aan hun merk, maar ieder gevoel met de realiteit, lees de wensen van de consumenten, uit het oog verloren zijn.
Het is de kunst om een bestaand merk mee te laten groeien met de tijdgeest, met de buitenwereld, zonder de eigen merkwaarden op te geven of al te zeer aan te tasten. Jammer alleen dat de merkenwereld nog steeds niet beschikt over een uniform meetinstrument waarmee de werking van een merk gemeten en gestuurd kan worden. Een ‘wereldmerkenstandaard’ zou een geweldige steun geven aan merkenbouwers in hun praktijk.

Meffert gelooft niet in de houdbaarheid van merken die met megabudgetten in no-time uit de grond zijn gestampt, zoals we hebben gezien in de telecom- en energiebranche. Consumenten zijn op deze terreinen nauwelijks merkbewust. Fabrikanten van sigaretten, wasmiddelen of bier kunnen echter nooit genoeg tijd, geld en energie besteden aan hun merken, want consumenten laten zich in deze sectoren zeer sterk leiden door de merken in hun hoofd. En die breinposities zijn tot stand gekomen door de merkinspanningen uit het verleden.

< SIZE=1>Bron: werben & verkaufen<#/FONT>

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie