Premium

Hoe Jelani Isaacs (New Ams) een beter mens geworden is

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Jelani Isaacs van New Ams.

Jelani Isaacs

Deze week was Jelani Isaacs, medeoprichter New Ams Cultural Creative Agency, +PlusOne (the Netherland’s first industry-wide creative talent development program) en ADCN-bestuurslid, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Jelani over z'n week: 'Ik heb je vraag om inspiratie gedreven picks letterlijk en persoonlijk genomen. Mijn leven draait om en door mensen, en ik kies er daarom ook voor om die in de spotlight te zetten.'

Hier zijn 5 pic(k)s:

1. 'Zij maakt mij een beter mens en compleet'

'Suzanne van den Bouwhuijsen is mijn voorbeeld van een echt mens, een ouder, een loyale vriend, comedian, feminist, producer en last but not least mijn liefje.

Ons vak vraagt ook om opoffering, dit veroorzaakt een deel afbreuk van wie je bent, het verzwakt je soms. Dan ga je voorbij aan je pad en lever je te veel in. Met en door Suus in mijn leven blijft mijn eigenwaarde en focus op peil, voel ik me veilig, gewild en speciaal. Zij maakt mij een beter mens en compleet.

Ze kwam vanuit Nijmegen naar Amsterdam en heeft zichzelf vanuit een schoenenwinkel via allerlei odd jobs, receptioniste, account en projectmanagement naar 1 van de beste agency producers van de reclamewereld toegewerkt. Ik kijk enorm tegen haar op.

Zij belichaamt wat er nodig is om je carrière helemaal van scratch in te vullen, en te blijven doorvechten en ontwikkelen om bij de top te kunnen behoren. We delen ook dat we weten dat we toegetreden zijn tot een wereld die niet per se op ons aan het wachten was, maar waarin we toch zijn gebleven.

Vandaag (afgelopen maandag, red.) zijn we 18 jaar samen.'

Advertentie
advertisement
Jelani en Suzanne 'Suus' van den Bouwhuijsen
Jelani en Suzanne 'Suus' van den Bouwhuijsen

2. 'Haar grootste wapenfeit is dat ze mij geleerd heeft hoe tegen onrecht te vechten'

'Marguerite Jonathan, mijn moeder, is op veel vlakken uitgedaagd in haar leven. Geboren in Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime; vanaf de eerste dag op achterstand, een tweederangsburger, een zwarte vrouw gedreven richting (zelf)educatie om aan de opgelegde toekomst te ontkomen. Hiervoor liet ze haar familie en vrienden achter en bouwde hier, terwijl ze de strijd tegen racisme actief bleef voeren, een leven voor mijn zusje en mij.

Vaak met te weinig resources of mogelijkheden direct voorhanden, motiveerde ze mij toch sterk richting de voor haar onbekende wereld van media, entertainment en reclame. Ik deel met haar mijn passie voor films en series. En zij is mijn grootste waarheid wanneer ik een edit deel van onze laatste campagne. Maar haar grootste wapenfeit is dat ze mij geleerd heeft hoe tegen onrecht te vechten.

Nu gegijzeld door suikerziekte, hartfalen, nierfalen en een pandemie blijft ze mij alsnog dagelijks pushen om de beste man te zijn voor de juiste doeleinden.'

Marguerite Jonathan, Jelani's moeder
Marguerite Jonathan, Jelani's moeder

3. 'Stem op een vrouw van kleur'

'Alexandria Ocasio-Cortez, A O C, is voor mij het voorbeeld van een politica voor de nabije toekomst. A true leader die met de vinger aan de pols de juiste zaken aanraakt en op de agenda blijft plaatsen.

Never settle is een goede beschrijving. De route die ze loopt is er één richting het presidentschap. Ze kent het spel, weet wat haar vertrekpunt en verantwoordelijkheden zijn, weet ook goed wat die van anderen zijn en wijst ze erop. Ze voorspelt de stappen, drijft de transformatie en het gesprek daarbij. De inspiratie die ik ervaar gaat over exact dat en positie creëren. Geen afleiding toelaten. Jezelf blijven. Maar vooral goed luisteren.

Belangrijk voor vandaag (afgelopen woensdag, red.) is: stem op een vrouw van kleur in jouw politieke arena. GA stemmen. En wees deelgenoot van een nodige stap richting verandering.'

Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez

4. 'Een visionair die storytelling naar een nieuwe dimensie tilt'

'Katori Hall is het voorbeeld van een maker van nú. Een visionair die storytelling naar een nieuwe dimensie tilt.

Ik geloof in de noodzaak van het bereiken van een critical mass als het gaat over bewustzijn over ongelijkheid, emotionele uitputting, tekort aan empathie en verantwoordelijkheid dragen. Zij voert met haar projecten de lijst op dat vlak aan.

Leveling the playing field for real. Het narrative dat ze voert is tastbaar en echt, relevant en empatisch. Ze werkt met diegenen die de toekomst inkleuren met de juiste gaze. Zonder te verzaken qua realiteitszin.

P-valley, een serie van Katori op Starz https://www.starz.com. is wat ik heel graag zou willen maken, full stop.'

P-Valley Official Trailer

Katori Hall
Katori Hall

5. Mijn ultieme inspiratie - 'Uiteindelijk word je weer student'

'Inmiddels zal het je wel duidelijk zijn, mijn inspiratie deze week was een ode aan de vrouw - voor mijn dochter omdat zij uiteindelijk mijn ultieme inspiratie is.

!Bobby Mae, mijn dochter van 14, die elk moment 18 kan worden. Ondanks echte pijnlijke zaken in haar leven zoals cyber-assault, oma’s die ziek zijn, work-obsessed ouders, een maatschappij die stemt tegen gelijkheid, en de gijzeling door de pandemie. Staat ze op en lacht ze ons toe dat ze 45 minuten gaat douchen. Ze vindt haar weg, soms makkelijk, soms verwarrend. Maar ze gaat ervoor, zet zich in voor liefde, haar medemens, school, haar voetbalteam en de familie.

Ik heb de drang om alles voor te willen produceren, haar overal in te willen beschermen. Maar dan realiseer ik me dat met de juiste voorbeelden in haar leven er doorzettingsvermogen, wijsheid, ambitie en succes groeit, en dat ze er wel gaat komen. En ondertussen regisseert zij mij richting een betere gezondheid, een betere partner zijn en de juiste vadertaken uitvoeren. Hoe vet is het om getuige te zijn van de opkomst van een nieuwe generatie van creators, leunend op die creators die ze voor zijn gegaan? In welke uiteindelijke vorm dan ook. Next phase means next truths. En het cliché is onvermijdelijk: uiteindelijk word je weer de student, als je leert om dat wat je denkt te weten, los te laten. Dikke kus van mij.'

Bobby Mae
Bobby Mae

Komende week is Jill Mathon, (copy)writer, curator van #RPOTDFAW. (Ze schreef recent dit artikel: De reclame-industrie heeft een identiteitscrisis.)

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie