'Skip Black Friday vanwege oplopende besmettingscijfers'

FNV doet dringende oproep aan winkelketens en politiek.

Black Friday
123rf

De FNV roept politiek en werkgevers op om Black Friday dit jaar over te slaan. De vakbond verwijst naar de 'kardinale fout' van vorig jaar toen het drukke uitverkoopfestijn doorging; de besmettingscijfers liepen daarna enorm op.

De vakbond stuurt deze week een brief naar onder andere Intretail, brancheorganisatie van grote winkelketens, en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. 

Linda Vermeulen, bestuurder FNV Winkelstraat, stelt dat nu de politiek weer maatregelen neemt tegen de verspreiding van corona de keuze moet worden gemaakt om medewerkers van winkels en distributiecentra én de klanten niet bloot te stellen aan de enorme drukte.

Vermeulen: 'Grote winkelketens verscholen zich vorig jaar achter de kreet dat zij de 'drukte zouden spreiden', maar in de praktijk bleek dat uit te pakken in een wekenlange drukte in winkels en distributiecentra.'

Advertentie
advertisement

Winkels moeten verantwoordelijkheid nemen

De FNV vindt dat in eerste instantie de grote winkelketens in de winkelstraten en online hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Vermeulen heeft er weinig vefrtrouwen in dat dit gebeurt omdat 'zij zich vooral laten leiden door hoge winsten en daarbij de menselijke maat totaal uit het oog verliezen'. Politiek ingrikjpen is volgens haar daarom belangrijk.

Volgens Vermeulen slaat de politiek twee vliegen in één klap als het Black Friday skipt: ‘Je voorkomt grote drukte en door deze maatregel hoeft straks niemand zijn herwonnen vrijheden weer in te leveren.’

Nog grotere tweedeling

De FNV-bestuurder waarschuwt op de site van FNV tot slot voor een nog grotere tweedeling in Nederland. Mensen met iets hogere inkomens hebben over het algemeen meer de mogelijkheid om thuis te werken, ztelt ze.

Vermeulen: 'Medewerkers in winkels, die veelal het minimumloon verdienen, staan nu vaak met te weinig mensen op de vloer en krijgen straks die onverantwoorde drukte over zich heen. De politiek moet dit gewoon niet willen.’

 

 

Plaats als eerste een reactie

Advertentie