Geen komkommertijd bij (digitale) nieuwsmerken

Ook in de zomer wordt er volop nieuws gecheckt op NU.nl en AD

Tijdens het zomerreces van de Tweede Kamer is er minder nieuws, gaat Nederland op vakantie naar het buitenland en daardoor wordt er veel minder gebruik gemaakt van nieuwswebsites en nieuwsapps. Komkommertijd. Althans, dat is nog vaak de aanname. Onterecht.

Als er één jaar is waarin is gebleken dat nieuws altijd en overal wordt geconsumeerd, dan is dat 2020 wel. Het is geen verrassing dat het nieuws rondom het coronavirus de nieuwsmedia beheerste. Deze berichtgeving werd niet alleen binnen de landsgrenzen op de voet gevolgd, maar ook in het buitenland via de apps van NU.nl en AD.

41% van de Nederlanders ging naar het buitenland

Ondanks de reisbeperkingen als gevolg van de pandemie ging in 2020 volgens het CBS 40,8 procent van de Nederlanders op vakantie naar het buitenland (t.o.v. 65,2 procent in 2019). Ook uit het verkeer van onze apps blijkt dat veel Nederlanders vorig jaar tijdens de zomervakantie tóch de zon opzochten in het buitenland 

Geen komkommertijd bij (digitale) nieuwsmerken

Vooral vanuit Italië en Frankrijk werd er in de zomermaanden veel meer nieuws geconsumeerd. In deze twee landen tikte het totaal aantal pageviews in de NU.nl en AD apps in de maand augustus de 12,2 miljoen aan. Dat is bijna tweeënhalf keer zo veel als het gemiddelde van 5 miljoen pageviews per maand in 2020.

Stijging pageviews vanuit het buitenland in 2021

Hoewel veel Nederlanders hebben aangegeven dit jaar vooral vakantie in eigen land te vieren, lijken veel mensen toch hun koffers te pakken naar de populaire vakantielanden.

Dit jaar zagen we dat het aantal pageviews vanuit Italië en Frankrijk in januari tot en met mei lager was dan in dezelfde periode in 2019, maar in juni werd er al ruim twee keer zo veel pageviews gemeten in dezelfde maand vorig jaar (6,2 t.o.v. 3 miljoen). Terwijl de uplift in pageviews in die twee landen in 2019 pas vanaf juli plaatsvond. Mogelijk heeft het aangepaste reisadvies begin juni 2021 hierin een rol gespeeld.

Kortom: ook in de zomermaanden wordt er volop nieuws gecheckt op NU.nl en AD. En dit doet men ‘traditiegetrouw’ vaker vanaf de strandstoel met de nieuwsapps bij de hand.

Vakantieperiode belangrijke oriëntatiefase

Denk dus niet dat adverteren bij nieuwsmerken in ‘komkommertijd’ niet loont, maar neem dit mee in je marketing- en communicatiestrategie. Vakantie is juist dé periode waarin mensen zich ontspannen en tijd hebben om zich te oriënteren op een nieuw bankstel of auto. En op dat relevante moment wil je juist met je merk aanwezig zijn! 

Meer informatie? Lees verder op Dpggrow.nl

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →