Onderzoek: Nederlanders bereiden zich langer voor op vakanties en gaan frequenter op reis.

Nederlanders boeken vroeger en vaker vakanties. In 2023 steeg vroegboeken met bijna 40%, en 81% ging minstens vijf nachten op vakantie.

Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat Nederlanders zich steeds langer van tevoren op een vakantie oriënteren, eerder boeken én vaker op vakantie gaan. Zo steeg in 2023 het aantal vakantiegangers dat zich zeven tot twaalf maanden van tevoren oriënteert met bijna 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarnaast ging in 2023 maar liefst 81 procent van de Nederlanders minstens vijf nachten op vakantie, in 2022 was dat nog 60 procent. Lees meer in dit artikel van Grow van DPG Media.

Meeste vakantiegangers oriënteren zich een half jaar van tevoren

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste groep Nederlanders zich een half jaar van tevoren oriënteert op hun grote vakantie (24%) en twee tot drie maanden voor vertrek boekt (23%). Vooral gezinnen oriënteren zich langer dan een half jaar van tevoren (44%). Daarbij komt er een opvallende verschuiving naar voren: men oriënteert zich steeds langer van tevoren op een vakantie en boekt eerder. Zo nam in 2023 het aantal Nederlanders dat zeven tot twaalf maanden van tevoren boekt toe, het aantal dat een maand voor vertrek of last minute boekt daalde.

orientatie
boeken

Steeds vaker twee keer per jaar op lange vakantie
In 2023 ging men bijna twee keer zo vaak in de zomer én winter op een lange vakantie (minstens vijf nachten) als in 2022 (19% versus 10%). Maar, met name de zomervakantie wordt in 2024 nog populairder. Zo hebben meer Nederlanders een lange zomervakantie op de planning staan dan vorig jaar (55% versus 50%). Een maand geleden had 12 procent van de Nederlanders zich al georiënteerd op de komende zomervakantie. Één op de drie Nederlanders is van plan deze vakantie in het eerste kwartaal te boeken. Hier geven de meesten 1.000 tot 2.000 euro aan uit.

Oriënteren en boeken doet men het liefst online
Bij het oriënteren op een vakantie is een smartphone of tablet volgens de meeste Nederlanders (63%) onmisbaar. De populairste inspiratiebronnen zijn met name websites van reisorganisaties (51%), gevolgd door online zoekmachines (40%) en vrienden of familie (30%). Daarnaast zag maar liefst 68% van de Nederlanders weleens een bestemming in de media, waardoor ze daar graag heen wilden. 

Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media: "De behoefte aan vakantie is blijkbaar heel groot. Zo groot, dat consumenten ondanks de inflatie zelfs minder kritisch op de prijs zijn, anders dan je zou verwachten."
Dennis Hoogervorst

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panel Inzicht in december 2023 onder 500 respondenten (18-65 jaar). De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn te vinden op Grow van DPG Media. Een deel van de onderzoeksvragen is ook gesteld in 2022 en 2020, waardoor een vergelijking mogelijk is. De onderzoeksresultaten kunnen wij selecteren op geslacht, leeftijd, en/of leefsituatie waar men zich in bevindt. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →