Reisgedrag wordt beïnvloed door inflatie

Uit het onderzoek naar mobiliteitsgedrag van DPG Media samen met Panel Inzicht blijkt dat ons reisgedrag wordt beïnvloed door inflatie.

Hoe beïnvloedt de huidige financiële situatie van Nederlandse consumenten ons reisgedrag? Zijn we meer afhankelijk van verschillende vormen van mobiliteit of blijven we vaker thuis? DPG Media heeft in samenwerking met Panel Inzicht opnieuw onderzoek gedaan naar het mobiliteitsgedrag van Nederlandse consumenten. Vorig jaar bleek uit hetzelfde onderzoek dat de opkomst van elektrisch rijden in volle gang was. Hoe staat het nu met deze trend? In dit artikel praten we je bij over de huidige stand van zaken.

Verandering in reisgedrag

De inflatie heeft invloed op ons reisgedrag. 43% van de ondervraagden geeft aan dat hun reisgedrag is veranderd door de huidige financiële situatie. Ruim twee derde van deze mensen geeft aan minder te zijn gaan autorijden en vaker de fiets te pakken.

Verandering in reisgedrag

Extra klimaatmaatregelen voor duurzaam vervoer en transport

In de nieuwe klimaatmaatregelen, die eind april 2023 zijn aangekondigd door minister Jetten, is te lezen dat duurzaam vervoer en transport steeds belangrijker wordt. Het doel is om in 2050 in Nederland zonder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen te rijden. Het kabinet wil het rijden van elektrische auto’s snel aantrekkelijker maken en subsidieert de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Daarnaast worden werkgevers geprikkeld om zowel voor zakelijk rijden als voor woonwerk-verkeer het gebruik van elektrische auto’s, OV of fiets te stimuleren.

Ook Nederlandse consument vindt duurzaamheid belangrijk

Meer dan de helft (57%) van de ondervraagden geeft aan het goed te vinden dat er voor nieuwe auto’s strengere regels bestaan voor CO2-uitstoot. Daarnaast geeft 42% aan bij de volgende aankoop voor een elektrische of hybride auto te kiezen.

Ook Nederlandse consument vindt duurzaamheid belangrijk

Nieuwe vormen van mobiliteit nog in de kinderschoenen

De Nederlandse consument maakt steeds duurzamere keuzes. Maar nieuwe vormen van mobiliteit lijken nog in de kinderschoenen te staan. Zo geeft 79% van de mensen aan waarschijnlijk geen deelauto’s te gaan gebruiken en 80% geeft aan waarschijnlijk geen deelfietsen te gaan gebruiken.

Download de onderzoekresultaten

Wil jij ontdekken hoe consumenten denken over duurzaamheid? Welke mensen hebben plannen voor het aanschaffen van een nieuwe of andere auto dit jaar?  En welke leeftijdscategorie maakt er het meest gebruik van deelauto’s en deelfietsen? Je leest het in het Onderzoek Mobiliteit 2023. 

Vul je e-mailadres in op Grow van DPG Media en je ontvangt de onderzoeksresultaten per mail.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →