RTL Group boekt recordomzet, maar ziet Videoland-abonnees vertrekken

RTL ziet de advertentiemarkt op tv afkoelen, blijkt uit de financiële cijfers.

RTL Group noteert een halfjaaromzet van 3,3 miljard euro; 8,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Niet eerder was de omzet in de eerste zes maanden van een jaar zo hoog. RTL Group is trots op zijn financiële cijfers, die naar eigen zeggen gerealiseerd zijn in 'uitdagende omstandigheden' zoals de hoge inflatie, logistieke beperkingen en groeiende economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. De oorlog, die in februari uitbrak toen Rusland Oekraïne binnenviel, heeft sinds maart merkbaar effect op RTL Group.

Het bedrijf ziet sinds maart een slowdown of the tv advertising markets, oftewel het afkoelen van de tv-advertentiemarkt. Met name thuisland Duitsland staat minder te springen om op tv te adverteren. De groeiende economische onzekerheid en de impact op de advertentiemarkt zijn voor RTL Group reden om zijn outlook voor 2022 iets bij te stellen. 

Videoland verliest abonnees

Opvallend is dat Videoland, een videostreamingsdienst van RTL Group, in de afgelopen maanden tienduizenden abonnees is kwijtgeraakt. Want waar Videoland aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar 1,136 miljoen betalende abonnees had, waren dat er aan het einde van het tweede kwartaal nog maar 1,079 miljoen. In het tweede kwartaal is Videoland dus 57 duizend abonnees verloren, volgens RTL Group-ceo Thomas Rabe door de introductie van de concurrerende streamingsdiensten HBO Max en Viaplay. Dat schrijft Nederlandsmedianieuws op basis van een toelichting van Rabe.

Lees ook: 'HBO Max en Viaplay hebben allebei al meer dan half miljoen Nederlandse abonnees'

In vergelijking met de eerste helft van 2021 (1,016 miljoen betalende Videoland-abonnees) is Videoland in het afgelopen jaar wél gegroeid in abonnees: +6,2 procent. RTL's andere streamingsdienst, RTL+, noteert betere cijfers. RTL+ zag het aantal betalende abonnees in een jaar met 68,9 procent stijgen naar 3,427 miljoen, onder andere door een samenwerking met Deutsche Telekom.

RTL-zenders populairder

De tv-zenders van RTL Group dragen ook bij aan de recordomzet in het eerste half jaar van 2022. Met name de tv-zenders in Duitsland en Nederland waren de afgelopen maanden meer in trek en noteerden hogere kijkaandelen. 

Over de voorgenomen fusie tussen Talpa Network en RTL Nederland meldt topman Rabe dat hij verwacht dat de toezichthouder in de herfst een besluit neemt. 'We blijven ervan overtuigd dat marktconsolidatie noodzakelijk is om te kunnen concurreren met de wereldwijde technologieplatforms.'

Lees verder: DPG klaagt bij kartelwaakhond over samengaan Talpa en RTL, experts reageren

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie