Premium

De comeback van de Hema-ontwerpwedstrijd: de 10 finalisten en 7 stijlvolle vragen

Terug van vijf jaar weggeweest, de design-contest van het warenhuis. Vragen aan hoofd-design Hema Milou Pikaart.

Milou Pikaart
Hema

Het bracht vermaarde ontwerpen voort, de waterketel Le Lapin van Nicolaï Carels met het karakteristieke fluitje in de vorm van twee konijnenoortjes. Of de emmerbarbecue van Jip Wagendorf en de103%-vaas, gemaakt door Han Koning.

De Hema Ontwerpwedstrijd bouwde sinds zijn debuut in 1983 een naam op dankzij de ontwerpen die ook daadwerkelijk in de schappen van Hema terechtkwamen. Toch besloot het warenhuis er vijf jaar geleden, na 29 afleveringen, mee te stoppen.

Vanwaar dat onzalige plan? ‘We hadden het gevoel dat na vele jaren de energie uit de wedstrijd was’, zegt Milou Pikaart, hoofd design bij Hema. ‘Het was tijd voor vernieuwing. We kozen voor de Dutch Design Week als podium, waar we jonge ontwerpers via Design Daten vroeg een duurzaam en sociaal product te bedenken.’

Nu na vijf jaar keert het warenhuis ten halve en brengt het zijn ontwerpwedstrijd terug, dit keer met een Engelse naam, Hema Design Contest. De deelnemers kregen voor deze 30ste editie een corona-proof- opdracht mee: ontwerp een product dat de tijd thuis met familie en dierbaren leuker en makkelijker maakt. Tot half juli konden zij ermee aan de slag.

Volgende week donderdag 24 september is de finale. Er zijn uit de ontwerpen10 kanshebbers geselecteerd (zie onder). Zij presenteren hun ontwerpen aan een soort Dragons’ Den, die een winnaar kiezen. Ook wordt er een publieksprijs gekozen in samenwerking met De Volkskrant. Milou Pikaart is zelf een van de  design-draken.

Waarom zijn jullie op jullie besluit terug gekomen en hebben de ontwerpwedstrijd weer teruggehaald?

Milou Pikaart: ‘Om te laten zien dat design toch onmiskenbaar een van de belangrijkste pijlers is van Hema. We dachten: het is tijd dat weer te laten zien. Dat gebeurt in iets andere vorm met een veel sterker competitie-element door de Dragons’ Den-vorm. De finalisten worden daarmee gedwongen extra goed over hun design na te denken.’

Kon iedereen meedoen aan de wedstrijd?

‘Ja, Hema is er voor iedereen, dus deze wedstrijd stond open voor wie maar wilde. We hebben ons wel op jong design-talent gericht, deze wedstrijd kan een springplank zijn om al vroeg in hun loopbaan een ontwerp te bedenken dat voor een groot publiek toegankelijk is. Aan de andere kant helpen studenten ons ook weer om met hun frisse blik en ideeën.’

Hoe is dat gegaan?

‘We hebben  de TU Delft, de Willem de Kooning Academie Rotterdam en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht benaderd om mee te doen. Zij hebben de wedstrijd opgenomen in het studieprogramma. Wij hebben op onze beurt de opdracht bedacht en voor de drie designinstituten een aantal online sessies gedaan om uitleg te geven. We hebben studenten ook begeleid en een aantal keer feedback gegeven.’  

Waar kijken jullie eigenlijk naar?

‘Het ontwerp moet écht Hema zijn en multifunctioneel voor in huis. Ook zal het een commercieel levensvatbaar moeten zijn, en duurzaam of circulair, en uiteraard klantgericht.’

Bloemenvaasje 103%, la lapin, de fluitketel
Bloemenvaasje 103%, la lapin, de fluitketel

Uit de ontwerpwedstrijd zijn in het verleden enkele bekende producten voortgekomen. Wat is de meest verkochte?

‘Dat is de waterkoker Ketelbinkie van Tim Braams van de TU Delft, hij ontving in 2012 een eervolle vermelding voor zijn bijzondere vormgeving. Hij is niet alleen mooi, maar ook erg functioneel. Leuk detail: de voet lijkt op een vuurtje. De Ketelbinkie hebben we nog altijd in ons assortiment.’

Heb je nog een persoonlijke favoriet uit het verleden?

‘Zeker, het servies Tuit. Ik vind de vormgeving echt heel erg mooi.’

Wordt het winnende ontwerp weer in het assortiment opgenomen?

Ja, die intentie is er absoluut. Nadat de winnaar is uitgekozen gaat het design-team samen met hem of haar aan de slag om te kijken of dat haalbaar is.’ 

ketelbinkie en servies tuit
Ketelbinkie en servies Tuit

De 10 finale-ontwerpen 

Dit zijn de ontwerpen van de finalisten. Via de Volkskrant kan gestemd worden voor de publieksprijs. Klik daarvoor hier

1. De Plakbak - Floor Beckeringh Een magnetisch plantenbakje dat bijvoorbeeld aan de koelkast kan hangen. De magneet is sterk genoeg om twee bakjes, elk aan een kant van een raam, te verbinden.

2. Houtjes - Rein Reitsma Een serie houten vormpjes waarmee kinderen al spelend figuurtjes en constructies kunnen bouwen. De vormpjes kunnen worden versierd en met elkaar worden verbonden door kleurpotloden.

3. Pretlicht - Sjoerd Kooistra Aan een snoer van minimaal vijf meter hangen kurken met een led-lampje. Plastic petflessen kunnen aan deze gerecyclede kurk worden gekneld en vormen zo een lichtgevende slinger.

4. Stor - Milou Bergs & Edwin van Capelleveen Met deze vier stapelbare, eikenhouten elementen kun je zelf een etagère bouwen van het eigen servies. De elementen worden bij elkaar gehouden door magneten die in het hout zijn verzonken.

5. Kruiderij – Berend Broekhuijsen & Martin van Baaren Een hangsysteem voor drie plantenbakjes die met een riem om de deur van keukenkastjes kunnen worden gespannen.

de 10 ontwerpen

6. Bloeitegel - Maaike Min Een handig bouwpakket om een standaard stoeptegel te vervangen door een klein tuintje. Deze opstaande bak bestaat uit vier wanden en moet beschikbaar zijn in verschillende hoogtes en kleuren.

7. It's ok to take a break - Dana de Jong Een boekje dat thuiswerkers stimuleert om vier á vijf dagelijkse rustmomenten te pakken aan de hand tekenopdrachten van vijf tot vijftien minuten.

8. Platvoet - Berdien Westerink Een lage bekerhouder die voorkomt dat bekers omvallen tijdens het drinken of spelen. De vorm is gemaakt van flexibele siliconen, waardoor het geschikt is voor veel formaten.

9. Theeleggers - Laura Looijen Kleine verhaaltjes die aan de theezakjes van de bestaande Hema-thee kunnen worden gehangen. De verhaaltjes kunnen frivole fun facts of informatieve teksten bevatten of als inspiratie dienen.

10. Houtje-Touwtje - Claudia Bleeker Een speels boekje met verhalen die kinderen kunnen naspelen. Bij het boekje horen 21 houten constructie-elementen waarmee je een hut of een boot kan bouwen van dagelijkse voorwerpen.

De jury: Jeroen Junte (Design journalist), Martijn Paulen (Directeur Dutch Design Foundation), Floris Hovers (Designer), Eva Ronhaar (Hoofd Duurzaamheid & Innovatie HEMA), Milou Pikaart (Hoofd design HEMA) en Trevor Perren (Commercieel Directeur HEMA).

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie