Met deze puzzel kan iedereen helpen een coronavaccin te vinden

De online puzzel AnalysisMode moet wetenschappers helpen in de jacht op een coronavaccin.

Terwijl duizenden wetenschappers wereldwijd alles op alles zetten om een vaccin te vinden tegen COVID-19, kan nu iedereen de onderzoekers helpen met de online puzzel AnalysisMode.

Het spel stelt mensen in staat om patronen en configuraties te vinden die later door een computer worden gebruikt om vaccinformules te voorspellen. De formule voor het vaccin waar naar wordt gezocht, is slechts een deel – een kleine eiwitsequentie – van het virus. Wanneer het in ons lichaam wordt geïnjecteerd, veroorzaakt het een immuunrespons zonder bijwerkingen. Elke ’gameplay’ geeft hints van patronen aan een computer, zodat de computer niet alle mogelijke combinaties hoeft te proberen, maar een startpunt krijgt.

'Menselijk brein kan snelste computer overtreffen'

Volgens bedenker Tiago Roberti Sampaio (vaccinonderzoeker en AI developer) kunnen alle mensen een bijdrage leveren. 'Hoewel computers onverslaanbaar zijn in het uitvoeren van wiskundige berekeningen, kan het menselijk brein bij veel taken gemakkelijk de snelste computer ter wereld overtreffen. Zo zijn mensen met name goed in het herkennen van visuele patronen. En dat is belangrijk, omdat er voor een vaccin gezocht moet worden naar één combinatie uit miljarden mogelijke combinaties.'

Hoewel computers onverslaanbaar zijn in het uitvoeren van wiskundige berekeningen, kan het menselijk brein bij veel taken gemakkelijk de snelste computer ter wereld overtreffen.
Vaccinonderzoeker en AI-developer Tiago Roberti Sampaio

Hoe meer gameplays, hoe beter

De puzzels in het spel worden gegenereerd op basis van eiwitsequenties van het SARS 2003-virus die al in het laboratorium zijn getest. Iedere keer dat iemand speelt, leren ze een kunstmatige intelligentie om kandidaat-vaccins te detecteren. Deze kennis zal worden gebruikt om nieuwe kandidaten voor het COVID-19-vaccin te voorspellen. Hoe meer gameplays, hoe beter de voorspellingen. 

Het team van AnalysisMode is in gesprek met Oxford University om hun resultaten mee te nemen in het onderzoek naar een vaccin. Als de juiste eiwitsequentie gevonden is, kan deze in elk laboratorium over de hele wereld tworden geproduceerd. Tot nu toe speelden er 5100 mensen uit 93 landen mee.

AnalysisMode roept iedereen op om mee te spelen via www.analysismode.com.

Hackaton, Hack The Crisis

AnalysisMode sleepte met de innovatie de eerste prijs van de Hackaton 'Hack the Crisis' in de wacht. Doel: in 48 uur tijd innovatieve oplossingen ontwikkelen die kunnen worden gebruikt in de strijd tegen de coronacrisis. Aan de Nederlandse editie - de Hackaton werd afgelopen weekend in 53 landen georganiseerd - deden 831 deelnemers mee, onderverdeeld in 55 teams. 

Op de tweede plaats eindigde een team van Capgemini. Zij ontwikkelden 'Smart Quarantine': een concept voor een datagestuurde lockdown. In grote lijnen sluiten ze aan bij het idee van een app die het intermenselijk contact bijhoudt. Vorige week trok een dergelijke toepassing de aandacht nadat wetenschappers van de universiteit van Oxford aantoonden dat zo'n app zeer effectief zou zijn, omdat op die manier wordt bijgehouden bij wie je dicht in de buurt bent geweest.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie