Met de komst AI verandert ook de rol van de ontwerper

Startups zag je weinig dit jaar op SXSW. Des te meer ging het over de relatie tussen mensen en machines.

In mijn vorige blog schreef ik over de relatie tussen mensen en robots en AI. Terugkijkend  was dit inderdaad een van de centrale thema's op SXSW dit jaar. Naast thema's als het streven naar inclusiviteit en ethiek van de technologie. Daarbij viel op dat AI momenteel hoog in de Gartner hypecycle zit. Zeker, vorig jaar ging het ook al veel over AI, maar toen als concept. Dit jaar werd de relevantie ontdekt en was AI zichtbaar in nieuwe diensten.

Een belangrijk nuanceverschil. Als het gaat over toepassingen is het namelijk ook logisch om nader in te zoomen op de ethiek. Een mooi voorbeeld was e laatste sessie die ik bijwoonde met Stephen Wolframde bedenker van Wolfram Alpha. dit is een computational search engine die veel wordt gebruikt in wetenschap en onderwijs. Wolfram gelooft dat er een nieuwe taal moet worden ontwikkeld, de computational language, en hij sprak over computational contracts.

Zijn tool is een slimme machine die veel AI bevat. Daarbij sluit zijn verhaal aan bij de discussie over blockchain, dus niet gek dat zijn talk The Future of AI in Blockchain heette. Die titel heeft een hoge buzzword-dichtheid, maar Wolfram weet waarover hij praat. Zijn presentatie was dan ook geen opsomming van lege woorden of oppervlakkige vergezichten. Hij liet met zijn tool zien hoe we op een andere manier kunnen communiceren met machines.

Computational thinking

Wolfram was niet de enige pleitbezorger van computational thinking. John Maeda, eveneens een regelmatig terugkerende SXSW-spreker, ging hier op in tijdens zijn Design In Tech update en hij schrijft hier ook een boek over: How To Speak Machine  In zijn verhaal kwamen veel thema’s langs, maar een belangrijk uitgangspunt is zijn focus op Computational Design, een discipline die hij naast Classical Design en Design Thinking zet.

Maeda maakt ook duidelijk hoe design verandert als je de dynamiek van computergestuurde diensten (waarvan AI een onderdeel is) als uitgangspunt neemt. Waar Wolfram zich concentreert op de nieuwe taal en functies, is het Maeda te doen om de impact van AI op de ontwerppraktijk. Zijn rapport hierover gaat sterk de diepte in en bevat veel voorbeelden.

Een andere presentatie was van UX-designer Stephen Anderson. Met de komst van AI verandert volgens Anderson de rol van de ontwerper. Het werk van de ontwerper wordt in een AI gedreven wereld namelijk mede beïnvloed door de machines die hij ontwerpt. Anderson had op SXSW geen pasklaar antwoord voor hoe we hiermee om moeten gaan. Wel heeft hij een model ontwikkeld dat ons denken richting kan geven en dat je hier kunt vinden.

War of Cyberpunk

SXSW is de plek waar je voor het eerst nieuwe thema’s hoort, of waar de thema’s  worden bevestigd die er komende jaren toe doen. Als afsluitende spreker van het interactive festival vatte Bruce Sterling de stand van zaken samen met literair statement, getiteld ‘War of Cyperpunk’. Sterling stelt vast dat hightech nu definitief de dominante factor is in de samenleving.

Dit heeft een aantal consequenties, maar een ervan is dat er voor startups  geen plek meer is. Of dit zo stellig is, is de vraag. Zeker is wel dat er op SXSW dit jaar minder ‘dingetjes’ te zien waren. De belangrijkste talks gingen over grote veranderingen. Thema's als computational language (de nieuwe taal die we moeten leren spreken) en computational design, reflecteren de verandering die plaatsvindt. Het zijn ontwikkelingen die vragen om, wat Anderson noemt, een Design 3.0 waarmee we ons anders gaan verhouden tot de dingen die we ontwerpen.

Op een interessante manier valt deze thematiek samen met de ontwikkelingen in robotica, waarover ik eerder schreef. Het wordt weer een interessant jaar!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie