Vice-bureau Virtue introduceert de genderneutrale 'voice' Q

De innovatie wordt gepresenteerd tijdens SXSW 2019.

Virtue, het creatieve bureau van Vice, komt met een genderneutrale voice voor voice assistant producten. De stem heet Q en wordt vandaag gepresenteerd tijdens SXSW. Volgens Virtue is het een wereldwijde primeur.

'De perceptie van techbedrijven is dat de mannelijke stem nu vaak wordt gebruikt in meer gezaghebbende rollen, zoals bank- en verzekeringsapps, en de vrouwenstem in meer servicegerichte rollen, zoals Alexa of Siri. Die vooroordelen willen we doorbreken nu de genderdiscussie steeds meer loskomt. Technologie moet worden gebaseerd op nieuwe culturele waarheden, in plaats van verouderde', zeggen Ryan Sherman en Emil Asmussen, het creatieve team van Virtue Nordics dat Q ontwikkelde samen met Copenhagen Pride en de Universiteit van Kopenhagen.

Advertentie
advertisement

Testpanel

Samen definieerden ze de parameters voor een genderneutrale stem. Er werden vijf 'voices' opgenomen die aan dat criterium voldeden. Vervolgens werden de stemmen voorgelegd aan een Europees panel van 4600 mensen. Uiteindelijk werd de stem gemoduleerd en opnieuw getest totdat deze als genderneutraal werd ervaren.

Virtue wil Q onder de aandacht brengen bij technologische bedrijven die werken met AI  Vanaf daar is de ambitie om Q niet alleen in voice assistants geïmplementeerd te zien, maar ook de stem te laten zijn in metrostations, games, theaters, et cetera.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie