'Stop5GNL roept schrikbeeld op'

De stichting eist dat de uitrol van 5G wordt gestopt, omdat de straling van 5G-signalen gezondheidsrisico's zou opleveren.

Volgens de advocaten van de Nederlandse staat roept de stichting Stop5GNL een schrikbeeld op. Dat zeiden de raadsmannen maandag tijdens het kort geding dat de stichting aanspande tegen de Nederlandse staat. De stichting eiste dat de uitrol van 5G wordt gestopt, omdat de straling van 5G-signalen gezondheidsrisico's zou opleveren.

 

Nederland houdt zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving, stellen de advocaten van de staat. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. 'Er is geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid van 5G, daar gaat het om', zei de advocaat van Stop5GNL. 'De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico's uit te sluiten zijn', beoogde hij. 'De overheid is bezig met een gok. Als de gok verkeerd uitvalt, zijn de gevolgen ernstig. Het is een onethisch experiment, de overheid dient burgers te beschermen tegen gezondheidsrisico's.'

Volgens het Agentschap Telecom is er geen reden tot zorg. Dat ziet toe op de handhaving van de limieten waar telecomproviders zich aan moeten houden. 'Metingen laten zien dat er tijdens testen geen limieten zijn overschreden', aldus de advocaat van het ministerie van Economische Zaken. Het Agentschap Telecom organiseert 150 metingen per jaar op publieke plekken waarbij de signalen van alle antennes in de buurt worden gemeten. Als er sprake is van te veel straling, wordt er gehandhaafd.

Vodafone begonnen met uitrol

Telecombedrijf Vodafone verwacht deze zomer landelijke 5G-dekking te hebben gerealiseerd. De opstart van het netwerk vond vorige week plaats. Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel, kunnen dan binnen een week gebruik maken van het snelle internet in het dekkingsgebied. Intussen zijn er op verschillende plaatsen in Nederland zendmasten in brand gestoken.

De brandstichtingen zijn vermoedelijk acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders stellen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Stop 5GNL heeft met klem afstand gedaan van de brandstichtigingen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie