Wikipedia noemt NFT's geen kunst, tot woede van de NFT-wereld

Moeten NFT's worden opgenomen in de lijst van duurste kunstwerken door levende artiesten? Nee, zegt Wikipedia. Ja, zeggen NFT-prominenten.

Zijn NFT's - het bewijs van eigenaarschap op een digitaal kunstwerk - echte kunst? De een zegt van de wel, de ander van niet. Als de discussie voortduurt, kan een bezoekje aan Wikipedia uitkomst bieden. Want wat op Wikipedia staat, is (doorgaans) waar. Toch?

Maar ook Wikipedia worstelt wel eens met het bepalen van zijn eigen waarheid. Zo liet de website zijn redacteuren stemmen over het wel of niet opnemen van NFT's in het overzicht van duurste kunstwerken van levende artiesten. Een meerderheid van de redacteuren stemde voor 'nee' en dus zijn NFT's verwijderd uit de lijst met duurste kunstwerken, meldt onder meer Cointelegraph

NFT-prominenten zijn boos

Het besluit van Wikipedia om NFT's niet als kunst aan te merken, valt - zoals verwacht - slecht bij liefhebbers van NFT's. Duncan Cock Foster spreekt als medeoprichter van NFT-handelsplatform Nifty Gateway van een 'noodsituatie voor kunst'. Volgens hem betekent uitsluiting op deze specifieke pagina dat Wikipedia vindt dat NFT's dus geen kunst zijn. 

Zijn tweelingbroer Griffin vindt de uitkomst 'nogal verknald'. Een concurrerend Wikipedia-platform genaamd Everipedia zegt dat het 'tijd is dat NFT-projecten naar Everipedia verhuizen' omdat het 'kunst en innovatie ondersteunt'. 

Meer over NFT's

De handel in NFT's is in 2021 doorgebroken. Sommige NFT's brachten tientallen miljoenen euro's op. De totale NFT-handel leverde vorig jaar tussen de vijftien en twintig miljard dollar op, schreef Adformatie vorige week. Betrokken bureaus zien de vraag naar en prijzen van NFT's echter dalen na de hype van 2021. 

Lees ook: nieuwe Samsung-tv's kunnen NFT's kopen en tonen

Daarentegen omarmen steeds meer merken NFT's om extra inkomsten te genereren en klanten aan zich te binden. Onder meer Associated Press, Nike, Samsung, Adidas en Macy's werken met NFT's. Adformatie publiceerde vorig jaar een artikel over de aantrekkingskracht van NFT's.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie