NFT-handel bracht in 2021 tussen de 15 en 25 miljard dollar op

De schattingen van NFT-onderzoeksbureaus lopen uiteen. Wel zien zij de gemiddelde NFT-prijs dalen.

Afbeelding: Samsung

De handel in NFT's (Non-Fungible Tokens) heeft in 2021 tussen de 15 en 25 miljard dollar opgeleverd. Dat schrijft Bloomberg op basis van statistieken van drie bureaus die de NFT-handel monitoren. Een NFT is het bewijs van eigenaarschap van een digitaal object als een afbeelding.

De bureaus zijn het erover eens dat de NFT in 2021 doorbrak als commercieel succes, want in 2020 brachten NFT's totaal nog geen honderd miljoen dollar op. Destijds waren er zo'n 545 duizend portefeuilles die NFT's verhandelden via cryptovaluta, tegenover bijna dertig miljoen in 2021. 

Hype neemt af

De grote stijging in het aantal portefeuilles en de omzet wil niet zeggen dat de NFT door het grote publiek omarmd is. 85 procent van de NFT-omzet komt namelijk van tien procent van de gebruikers, zocht het wetenschappelijke tijdschrift Nature onlangs uit. 

De hype rondom hele dure NFT's als statusobject en/of beleggingsobject lijkt ook af te nemen. De bekende CryptoPunk-afbeelding steeg tussen juli en november 2021 van honderdduizend naar vijfhonderdduizend dollar, maar zakte in de weken erna in naar 350 duizend dollar. 

Het aantal portefeuillehouders dat NFT's koopt en verkoopt via de blockchain, is sinds december ook ingestort. Na een piek in juli tot en met november, ligt het handelsvolume nu in lijn met de maand juni - voor de hype op gang kwam. Een NFT brengt gemiddeld tussen de honderd en duizend dollar op, aldus één van de onderzoeksbureaus. 

Meer merken omarmen NTF's

Steeds meer merken experimenteren NFT's. Zo lanceerde Samsung in januari tv's die geschikt zijn om NFT's te kopen en te weergeven en verdiende Adidas twintig miljoen euro aan zijn NFT-serie. Ook steeds meer mediaorganisaties omarmen de NFT. Persbureau Associated Press maakte in januari bekend zijn nieuwfoto's als NFT's te gaan verkopen

Adformatie publiceerde vorig jaar een achtergrondartikel over de zin en onzin van NFT's.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie