Ruim een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen om het klimaat en energie

Onderzoek opiniepeiling

In 2030 moet Nederland aan een aantal klimaatdoelen voldoen en gemeenten maken zich alvast klaar voor de energietransitie die in de komende jaren plaats zal moeten vinden. Nederlanders zelf hebben echter een beperkt inzicht in de energietransitie. Zo overschatten ze bijvoorbeeld de hoeveelheid duurzame energie die er wordt opgewekt. Het aandeel zonne-energie wordt het meest overschat: volgens respondenten is dat 19 procent, in werkelijkheid is het 1 procent. Dit blijkt uit een opinie-onderzoek door Motivaction.

Ruim een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen

Hoewel Nederlanders niet altijd goed inzicht lijken te hebben in de energietransitie, betekent dit niet dat zij zich niet druk maken om het klimaat. In tegendeel: ruim een derde van de Nederlands (35%) maakt zich zorgen om het klimaat en energie. Voor hoogopgeleiden is dit zelfs 45%. Laagopgeleiden maken zich daarentegen minder druk (29%).

Niet verrassend is ook dat Nederlanders die op het moment van het onderzoek overwogen om te stemmen op GroenLinks (65%), PvvD (58%) en D66 (51%) zich het meeste bekommerden om klimaat en energie. Deze partijen hebben het klimaat en milieu immers hoog in het programma staan. Nederlanders die wilden stemmen op 50PLUS (27%), FvD (23%) en PVV (21%), leken zich minder zorgen te maken.

Toch vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat er stevige afspraken moeten komen om klimaatverandering te verminderen in het nieuwe regeerakkoord (55%).

Waarom investeren in energie en klimaat?

Natuurlijk wil een deel van de bevolking investeren in energie en het klimaat omdat ze bang zijn voor de opwarming van de aarde, maar dat betekent niet dat er daarnaast geen andere redenen zijn. Één van de redenen om te investeren in de energietransitie is het gevoel dat de burger zélf ook voordeel ervaart: 70% zou dan investeren in een goed geïsoleerd huis.

Als het om geld uitgeven gaat, waar Nederlanders toch liever de hand op de knip houden, zijn er toch een paar redenen te noemen wanneer zij wél mee willen betalen aan de energietransitie. Men is gevraagd aan te geven welk bedrag zij overhebben voor de energietransitie: het hoogste bedrag werd genoemd als het ging om een schone toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen. Dit werd gevolgd door een bedrag voor een comfortabeler en duurzamer huis. Het bedrag was het laagst als het gaat om ervoor te zorgen dat Nederland behoort tot de wereldtop op het gebied van energie-innovatie.  

Klimaatwijzer biedt meer informatie

Om Nederlanders meer inzicht te geven in de energietransitie is in opdracht van de NVDE de Klimaatwijzer gelanceerd. Benieuwd naar deze Klimaatwijzer?

De Klimaatwijzer is gemaakt door CE Delft, in opdracht van de NVDE, samen met ABN AMRO, EBN en Stichting 2050.

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →