Verbonden blijven met thuiswerkende teams, hoe doe je dat?

HR Director Linehub deelt creatieve manieren van teambuilding in coronatijd

Van een club leuke collega’s die je dagelijks spreekt, naar ontelbare zoom-meetings vanuit huis: inmiddels zijn de meeste mensen na ruim een jaar corona redelijk gewend aan thuiswerken, maar omschakelen was het wel.

Want hoe behoud je de ‘hartslag’ van het gezellige kantoor, wanneer iedereen van de een op de andere dag aan huis gekluisterd zit? Nikkie Wessemius, Group HR Director bij Linehub, vertelt hoe zij het sociale karakter van het kantoor naar de keukentafel haalt.

De sociale cultuur is een belangrijk fundament bij Linehub, vertelt Nikkie. “Als ik aan collega’s vraag wat zij het leukste vinden aan het werk, is het antwoord vaak ‘de mensen!’. Het sociale karakter typeert ons als organisatie, de leuke club collega’s zorgt voor een groot deel van het werkplezier. Toen bekend werd dat er voorlopig thuisgewerkt zou worden, zijn we met HR meteen gaan nadenken over de mogelijkheden.”

Snel schakelen

Wat eerst voelde als een slechte film, zette Nikkie en haar team al snel om in positieve actie. “Als marketingcollectief werken we veel online, dus in de praktische zin was thuiswerken geen probleem. De uitdaging zat ‘m in het behouden van de sociale ‘hartslag’ van het kantoor. We zetten al snel Linehub Life op: een team dat zich bezighoudt met verschillende initiatieven op sociaal, informatief en vitaal vlak, om het thuiswerken zo leuk mogelijk te maken en het sterke teamgevoel te behouden.”

Live vanuit de studio

Het Linehub Life team maakte een vliegende start: binnen no time was er een professionele studio opgebouwd en werd de agenda van een van de online marketeers grotendeels leeg geveegd, om zich te kunnen focussen op media-activiteiten. Van serieuzere kwartaalupdates tot hilarische interactieve live-uitzendingen en filmpjes met praktische thuiswerktips: dankzij de studio weet HR de sociale Linehub cultuur moeiteloos bij de kijkers thuis te brengen. 

Ook thuis wordt er fanatiek meegedaan, vertelt Nikkie: “Collega’s geven regelmatig een digitaal kijkje in elkaars keuken: dankzij het delen van geïmproviseerde werkplekken tot uitgegroeide coronakapsels blijft het team ook op persoonlijk vlak met elkaar betrokken.”

Linehub in beweging

Bekende valkuilen van thuiswerken zijn het vele zitten en het gebrek aan pauzes. De grens van ‘me’ time en werktijd vervaagt. Om dat te voor te zijn, worden medewerkers gemotiveerd om in beweging te komen. “We organiseren online bootcamps en doen regelmatig challenges om de buitenlucht in te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een fotowedstrijd waarbij iedereen tijdens het wandelen een foto maakt binnen een bepaald thema, of een stappenteller challenge om geld op te halen voor het goede doel.”

working from home at Linehub

Toekomst van kantoorwerken

Om het thuiswerken verder te versoepelen heeft een groot deel van de organisatie trainingen als Time Management gevolgd waarbij er specifiek aandacht was voor het remote werken. Daarnaast hebben ze een samenwerking met School of Life opgezet zodat medewerkers zich vanuit huis kunnen blijven ontwikkelen. Linehub bereid haar medewerkers voor op een hybride werkmodel, vertelt Nikkie: “De plotselinge verschuiving naar thuiswerken heeft ook een unieke kans geboden alles te overdenken. Er zitten namelijk ook voordelen aan, zoals flexibiliteit, duurzaamheid en vrijheid.”

Deze voordelen bieden mogelijkheden voor het toekomstige ‘nieuwe werken’, stelt Nikkie: “Wij als Linehub geloven dat het altijd beter en sneller kan. Er zal waarschijnlijk een hybride model ontstaan, waarbij de efficiëntie van werken op afstand in balans wordt gebracht met de voordelen van sociale interacties, creativiteit en innovatie die ontstaan wanneer er fysiek in groepen wordt gewerkt. Een hybride manier van werken vergt een bedrijfscultuur waarbij vertrouwen en betrokkenheid centraal staan. Daar zijn wij helemaal klaar voor!”

Nikkie vervolgt: “de voorbeelden die ik eerder heb genoemd, vormen slechts een kleine greep uit onze initiatieven die we graag met anderen delen. We hopen dan ook dat het jullie, net als ons, verder helpt in deze nieuwe situatie. Dus mocht je benieuwd zijn naar andere initiatieven die we hebben ondernomen of even willen sparren, kom vooral snel een (virtuele) kop koffie drinken. We delen onze ideeën heel graag.”