Amerikanen geloven 75% van de fake-nieuwsberichten die ze zien

Vooral Facebook bron van nepnieuws

In 75% van de gevallen hebben Amerikanen niet door wanneer ze een fake-nieuwsbericht lezen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek gehouden door Ipsos voor

Mensen die hun nieuws vooral via Facebook lezen, lopen de meeste kans om fake-nieuws voorgeschoteld te krijgen.

1500 fake-berichten

In het onderzoek werden de deelnemers een willekeurige selectie voorgelegd van zes van de best gelezen koppen over de verkiezingen. Drie waren gebaseerd op realiteit en drie ervan betroffen een fake-bericht.

De respondenten die zeiden dat zich het verhaal herinnerden werd vervolgens gevraagd of de kop ‘zeer nauwkeurig’ was, ‘enigszins nauwkeurig’, ‘niet erg nauwkeurig,’ of ‘helemaal niet nauwkeurig.’

In totaal kregen de respondenten 1500 fake-berichten voorgeschoteld, in drie kwart van de gevallen dachten ze dat de koppen nauwkeurig waren of enigszins accuraat.

Het bleek dat de politieke kleur niet van grote invloed is of iemand gelooft dat nep-nieuws echt is. Zo geloofde een meerderheid van de Clinton-stemmer fake nieuwsverhalen die &;tegen &;hun&;kandidaat waren gericht. 

Echt nieuws scoort iets beter

Echt nieuws scoorde maar iets beter, daar dacht 83% van de deelnemers aan het onderzoek dat het ook daadwerkelijk echt nieuws betrof.

Dit onderzoek is het eerste grootschalige publieke opinieonderzoek naar fake-nieuwsberichten, een verschijnsel dat grote invloed heeft gehad op de Amerikaanse verkiezingen en Brexit, en wellicht ook heeft op de Tweede Kamerverkiezingen. 

Het verschijnsel leidde er eerder deze week al toe dat dat een gewapende in een pizzeria in Washington. Hij geloofde het verhaal dat Hillary Clinton en haar campagnemanager John Podesta de pizzeria gebruikten voor kinderhandel.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie