Facebook deelt in campagne de 10 signalen voor nepnieuws

Vooral veel checken

Facebook is een campagne tegen nepnieuws gestart in Nederland. Het sociale medium informeert Facebookers met advertenties hoe zij nepnieuws kunnen herkennen. 'Zo goed als alle' gebruikers in Nederland moeten deze week met de advertenties worden bereikt.

De campagne is gebaseerd op een overzicht van Facebook van 10 signalen die duiden op nepnieuws. Een groot aantal van de adviezen komt er – hoe verrassend - op neer dat je goed moet checken of het nieuws wel echt is. Dus ‘controleer de bron’ of ‘controleer het bewijs’ of ‘controleer de data’. 

De 10 signalen: 

Wees sceptisch over koppen. Nepnieuwsverslagen hebben vaak pakkende koppen met hoofdletters en uitroeptekens. Als schokkende beweringen in de kop ongeloofwaardig klinken, zijn ze dat waarschijnlijk.

Kijk goed naar het webadres (URL). Een URL of een URL die lijkt op die van een bestaande site, kan een voorteken zijn van nepnieuws. Veel nepnieuwssites imiteren authentieke nieuwsbronnen door kleine wijzigingen aan te brengen in de URL. Je kunt naar de site gaan om de URL te vergelijken met die van vertrouwde bronnen.

Controleer de bron. Verzeker je ervan dat het verslag is geschreven door een bron die je vertrouwt met een reputatie voor nauwkeurige berichtgeving. Als het verslag afkomstig is van een onbekende organisatie, kun je op de pagina het gedeelte “Info“ of “About“ lezen voor meer informatie.

Let op ongebruikelijke opmaak. Veel nepnieuwssites bevatten spelfouten of amateuristische lay-outs. Let op deze signalen.

Kijk goed naar de foto‘s. Nepnieuwsverslagen bevatten vaak gemanipuleerde afbeeldingen of video‘s. Soms is de foto authentiek maar uit zijn context gehaald. Je kunt met een zoekmachine zoeken naar de foto of afbeelding om te controleren waar deze vandaan komt.

Controleer de data. Nepnieuwsverslagen bevatten mogelijk tijdlijnen die niet kloppen, of data voor gebeurtenissen die zijn gewijzigd.

Controleer het bewijs. Controleer de bronnen van de auteur om te bevestigen dat deze kloppen. Een gebrek aan bewijs of een grote afhankelijkheid van anonieme experts kunnen wijzen op een nepnieuwsverslag.

Kijk naar andere reportages. Als geen andere nieuwsbron hetzelfde verhaal rapporteert, wijst dit er mogelijk op dat het verslag nep is. Als het verhaal wordt gerapporteerd door meerdere bronnen die je vertrouwt, is de kans groter dat het waar is.

Is het verslag een grap? Soms zijn nepnieuwsverslagen moeilijk te onderscheiden van humor of satire. Controleer of de bron bekend staat om parodieën en of de details en de toon van het verhaal suggereren dat het grappig bedoeld is.

Sommige verslagen zijn opzettelijk nep. Denk kritisch na over de verslagen die je leest en deel alleen nieuws waarvan je weet dat het geloofwaardig is.

foto: gilc / 123RF Stockfoto

 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
kamalesh
Thanks for this post.
Also check: http://kodifirestick.blog/
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie