VVD wil verbod op vleesnaam voor vegaproduct

Vegetarische producten die als vleesvariant worden aangeprezen zouden geen vleesnamen zoals worst of schnitzel mogen gebruiken.

Worst? Schnitzel? Als het aan de VVD ligt, mogen vegetarische producten niet meer aangrezen worden als de vegavariant van een vleesproduct. Geen vegetarische schnitzel meer, en geen vega-curryworst. Dat blijkt uit Kamervragen die de VVD  dinsdag stelt aan de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken.

De liberalen verwijzen naar een uitspraak van de Duitse minister van Landbouw, die vorige maand aangaf namen als &;vegetarische schnitzel&; of &;vega-curryworst&; te willen verbieden. Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders suggereren dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Ook als vegetarische producten vrijwel hetzelfde smaken als de vleesvariant is dat geen reden de naam daarvan te gebruiken, vinden de twee. ,,De keuze voor producten is natuurlijk gewoon aan jezelf, maar het is wel belangrijk dat je dan ook daadwerkelijk weet wat je eet&;&;, stellen Lodders en Ziengs.

De VVD&;ers willen niet alleen een Nederlands verbod op vleesnamen voor vegetarische producten, maar ook dat de regering zich op Europees niveau inzet voor een dergelijke maatregel.

Het voorstel kon op Twitter op nogal wat lacherige reacties rekenen, ook van politici. ,,In gespannen afwachting van aanvalsplan VVD tegen dropveter, slavink, kokosmelk, vleestomaat, pindakaas en alcoholvrij bier &;&;, schamperde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Bron: ANP

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie