Failliet VoetbalTV wint rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

De opgelegde boete van ruim een half miljoen euro wordt vernietigd.

VoetbalTV heeft de rechtszaak gewonnen die het tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had aangespannen. De bestuursrechter heeft de inmiddels failliet verklaarde startup - die met voetbalbond KNVB en Talpa Network samenwerkte - in het gelijk gesteld en de opgelegde boete van 575.000 euro vernietigd.

Advertentie
advertisement

De AP begon in december 2018 een onderzoek naar VoetbalTV, De start-up verzorgt sinds 2018 automatische videoregistratie van wedstrijden in het amateurvoetbal. De AP stuurde een rapport met het oordeel dat de activiteiten van het videoplatform in strijd zijn met de AVG. Maar een formeel besluit werd steeds niet genomen.

Er volgde wel een boete en een verbod om het businessmodel verder te ontwikkelen. In september dit jaar viel het doek voor de onderneming, maar de rechtszaak werd met steun van Talpa Network en de KNVB wel doorgezet.

Gerechtvaardigd belang

In de procedure tegen VoetbalTV heeft de AP steeds gesteld dat de verwerking van persoonsgegevens door VoetbalTV onwettig was op basis van het ‘gerechtvaardigd belang’, één van de grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens in de AVG. Volgens VoetbalTV en verschillende deskundigen stond de uitleg van de AP haaks op de eerdere uitspraken van de AP, jurisprudentie én uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De bestuursrechter bleek zich vandaag ook niet te kunnen vinden in de uitleg en interpretatie van de AP.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie