Hoe zorg je dat je radiocommercial het gewenste effect heeft?

Pretest je radiocommercial en benut de mogelijkheden van radioreclame optimaal

Iedere marketeer weet het: je hebt maar een paar seconden om de aandacht te pakken. Radio is daarbij een ondergewaardeerd en onderbenut advertentiekanaal. Een gemiste kans, want radio is het waard is om in te investeren, door de relatief lage kosten en het hoge bereik en de onmogelijkheid om wat je hoort al dan niet bewust te negeren.

Dankzij de opkomst van digitale radio en audio streamingsdiensten als Spotify wint de radiocommercial weer aan populariteit. Dat is niet zo gek, omdat radio praktisch overal is. Op weg naar je werk, in winkels, restaurants… Bovendien blijkt uit onderzoek dat radio consumenten ook op het juíste moment bereikt: binnen twee uur rond hun grootste aankoop van de dag. Logisch wanneer je erover nadenkt, want op de radio bereik je potentiële klanten ook terwijl ze onderweg zijn naar de winkels. Met onderstaande tips ontdek je hoe je de mogelijkheden van radioreclame optimaal benut.

Zo val je op tussen jouw concurrentie

Dagelijks zien, horen en lezen consumenten honderden, soms wel duizenden advertenties. Wat zorgt er voor dat jouw reclame opvalt in het reclameblok? Wat is het dat jouw product uniek maakt?

De Nederlandse loterij doet dat op een slimme manier met Koning Toto. Door Donnie in te zetten weet het merk de verbinding te maken tussen voetbal en hiphop. De muziek valt op en de stijl en het taalgebruik wijken af van wat je meestal op de radio hoort. Reclamebureau TBWA\Neboko won dit jaar dan ook de publieksprijs voor de beste radiocommercial. Na Royston Drenthe en Johan Derksen, Jan Boskamp en Donnie, is de rol van Koning Toto sinds begin september overgenomen door Sjaak Swart. ‘Mijn naam is Swart en iedereen is de Sjaak’.

Het geluid van jouw merk

Een onderdeel waar voor veel bedrijven nog een grote kans ligt bij radioreclame zijn brand sounds. Sterk herkenbaar zijn is van groot belang. Onderzoek van Blauw Research toont aan dat jongeren de geluiden vaker met het correcte merk  associëren nadat ze de brand sound ervan gedurende 3 seconden hebben gehoord. Brand sounds waarbij dit het geval is zijn geluiden van: AH, T-mobile, Interpolis, Grolsch, Coca-cola, Nespresso, Bonduelle, Unox, McDonalds, Ikea, Coolblue, Kruidvat, Hema. Hornbach heeft haar groei dan misschien ook wel mede te danken aan de herkenbare ‘Kammajaajajippiejippie jeeh!’.
 

Try before you go into the sky

Om zeker te zijn dat jouw reclame een hit wordt, is het een must om je radiocommercial te pretesten voordat -ie live gaat. Zo kom je erachter wat je potentiële luisteraar van de advertentie vindt. Met zijn feedback kun je de commercial verbeteren voordat hij op de radio te horen is. Want wie anders dan jouw target doelgroep kan jouw radiocommercial het beste beoordelen?
 

Meer weten?

Wil je meer weten over het pretesten van jouw radiocommercial? Download onze gratis whitepaper ‘Zo zorg je voor goede radiocommercials’

De Advertentietest is een van onze standaard tests in de SprintApp, de online portal waar jij in 5 minuten jouw test op kan zetten en binnen 24 uur ziet hoe jouw advertentie gewaardeerd wordt en welk effect hij heeft. Meer weten over de advertentietest, onze online applicatie of één van onze andere standaard testen, neem contact op met Jean-Pierre Montauban via jean-pierre@sprint-insights.com of 06-30496887 of lees meer op onze website.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →