Voorspelling: NPO Radio 2 blijft dit jaar de grootste zender

De publieke zender laat in deze meting hele goede cijfers zien en de ochtendshow slaat aan.

ANP

Nieuwe luistercijfers, dus iedere zender is weer druk bezig met ronkende persberichten. Zelfs als het wat minder gaat, wordt die ene doelgroep, dat ene programma en dat ene feitje uitgelicht om toch een positief verhaal te verspreiden.

Op dit moment durf ik de conclusie aan dat NPO Radio 2 tot het einde van het jaar overall de grootste zender van het land zal blijven. Hele goede cijfers in de nieuwe meting, duidelijke stijging ten opzichte van vorige maand maar ook ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Een hele knappe prestatie.

Immers, ruim een jaar geleden (juli 2018) begon de nieuwe ochtendshow met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte, die de moeilijke taak hadden de populaire Gerard Ekdom te vervangen. En dat is ze heel goed gelukt, vergeleken met een jaar geleden stijging van zenderaandeel in alle leeftijdsgroepen.

Advertentie
advertisement

Opvallende gegevens over top 4

Op leeftijdsniveau zijn de verschillen goed te zien:

  • 13-19    Qmusic by far de grootste
  • 20-34    Qmusic marktleider, gevolgd door Radio 538
  • 35-49    Radio 538 marktleider, op de voet gevolgd door NPO Radio 2
  • 50-64    NPO Radio 2 marktleider, gevolgd door Radio 10

Met name in de groep 35-49 jaar zijn de verschillen relatief klein: zenderaandeel Radio 538 15,3 procent, NPO Radio 2 14,6 procent, Qmusic 13,3 procent en Radio 10 12,3 procent.

En om even op programmaniveau te blijven, enkele highlights:

  • Ruud de Wild kan zijn jingle de nummer 1 van de middag weer van stal halen
  • Frank Dane blijft in tijdvak 06.00-09.00 uur nipt de grootste (in tijdvak 06.00-10.00 deelt hij de eerste plaats met NPO Radio 2)
  • De hitparade- strijd op vrijdagmiddag: 538 Top 50 blijft de Top 40 op Qmusic nipt voor, maar het is wel een strijd om de derde plaats. Zowel NPO Radio 2 als Radio 10 zijn groter op vrijdagmiddag tussen 14.00-18.00 uur.

Wat is er bij E Power aan de hand?

De cijfers van E Power zijn, zeker met jaar vergeleken, duidelijk achteruit gegaan. Het is heel moeilijk om exact aan te geven waar dit aan ligt, zeker omdat E Power een combinatie is van regionale commerciële zenders.

Eén oorzaak is in ieder geval dat Radio Decibel (een bekende zender met grote historie) vorig jaar zijn FM-frequentie noodgedwongen moest opgeven. De zender werd vervangen door zusterstation Radio Royaal. Deze zender sloeg niet aan. Sinds eind september is Radio Decibel weer terug op de FM in Zuid-Holland en Utrecht en dat zal zeker op iets langere termijn een positief effect voor E Power opleveren.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie