Viral van de week: #womensupportingwomen: toch niet zo zwart-wit

Social media bureau Dorst & Lesser kiest de viral van de week. Impactvolle, scroll-stopping content, die de doelgroep in het hart raakt.

Wat voorbeelden van #womensupportingwomen

Viral van de week: #womensupportingwomen: toch niet zo zwart-wit

Deze week ging de hashtag #womensupportingwomen helemaal los op Instagram. Met deze hashtag delen bekende en onbekende vrouwen een zwart-wit foto van zichzelf, waarbij ze andere vrouwen uitdagen om hetzelfde te doen. Van Jennifer Aniston en Reese Witherspoon tot Roxeanne Hazes, iedereen doet mee. Het idee? Dat vrouwen elkaar moeten inspireren en steunen op sociale media. Maar een duidelijke link naar een campagne of actie ontbreekt op het eerste gezicht. Tijd om even dieper te graven, want waar komt deze challenge nu echt vandaan?

Zwart-wit foto’s met de hashtag #ChallengeAccepted werden in 2016 gebruikt om vrouwen bewust te maken van de gevaren van borstkanker. Daar heeft de huidige challenge niets mee te maken. Misschien was de trigger een toespraak van het Amerikaanse congreslid Alexandra Ocasio-Cortez? Zij werd door een mannelijk congreslid voor de camera een “f*cking bitch” genoemd en antwoordde hierop met een vlammend betoog

Advertentie
advertisement

Betekenisvol bijdragen aan activisme...;

Of moeten we de verklaring voor #womensupportingwomen zoeken in Turkije? Daar werd deze week de 27-jarige studente Pınar Gültekin vermoord door haar ex-vriend. Dat leidde tot hevige protesten van vrouwenrechtenorganisaties, die vinden dat de overheid en de politie veel te weinig doen om vrouwen te beschermen. Foto’s van vermoorde vrouwen verschijnen in kranten en op TV, steeds in zwart-wit. Dat ligt voor sommigen erg ver van waar de hashtag nu voor gebruikt wordt. 

We laten graag in het midden wat nu de enige echte oorsprong van de hashtag is geweest. Maar deze challenge en andere recente virals zoals het zwarte #blackouttuesday-vierkant roepen wel de vraag op: hoe kun je op sociale media op een betekenisvolle manier bijdragen aan activisme? 

Dorst & Lesser, gespecialiseerd in de creatie van social media strategieën en content, kiest wekelijks de viral van de week.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie