Rijksmuseum maakt tour met YouTuber Furtjuh speciaal voor scholieren

De tour is te volgen in SnapGuide, een webapp speciaal voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs.

YouTuber Rutger Vink, beter bekend als Furtjuh, heeft voor het Rijksmuseum een SnapGuide-tour gemaakt over liefde en vrijheid. Gelijktijdig met de tour is King Bi van Tafel van Vijf te zien, een voorstelling over het liefdesleven van koning Willem II.

Het Rijksmuseum lanceerde SnapGuide in april in het bijzijn van zeventig bekende YouTubers. Eerder verschenen tours van onder andere Ronnie Flex, Mertabi en Teske de Schepper. Sinds de lancering hebben duizenden leerlingen met SnapGuide het Rijksmuseum bezocht.

Liefde en vrijheid
Op het YouTube-kanaal van Rutger Vink is het belangrijkste terugkerende thema vrijheid: vrijheid om te kiezen wie je wilt zijn en van wie je wilt houden. Dit thema komt ook terug in zijn tour.

Vink vertelt over liefde en vrijheid en legt leerlingen aan de hand van kunstwerken uit het Rijksmuseum maatschappelijke kwesties voor, zoals standsverschillen, familiedruk en seksuele geaardheid. Daarna vraagt hij met challenges een eigen mening te vormen. Een voorbeeld is de biseksualiteit van koning Willem II. Werd dat toen geaccepteerd? En hoe zou dat nu zijn?

‘Zelf heb ik aan de kunstacademie gestudeerd, dus ik snap de waarde van kunst voor jonge mensen en ben daarom blij dat ik bij kan dragen aan SnapGuide’, aldus de YouTuber.

‘Dankzij technologie komen kunst en de verhalen erachter echt tot leven bij jonge mensen. Zo zou het voor mij als jong persoon ook leuker zijn geweest om meer musea te bezoeken.’

SnapGuide
Leerlingen kunnen SnapGuide openen in de browser op hun smartphone via rijksmuseum.nl/snapguide. Als de leerlingen in het museum zijn, kiezen zij hun favoriete ‘guide’ die ze langs verschillende hoogtepunten leidt, waarbij elk werk wordt toegelicht vanuit persoonlijk oogpunt.

Daarna krijgen leerlingen ‘challenges’ die ze beantwoorden met eigen vlogs (foto of film). SnapGuide sluit aan bij doelen van de vakken CKV, Geschiedenis en Maatschappijleer.

SnapGuide is ontwikkeld in samenwerking met Maak (concept en productie) en MediaMonks (digitale productie).

King Bi
Het Rijksmuseum is voor de tour van Rutger Vink een samenwerking aangegaan met Tafel van Vijf. Tafel van Vijf maakt muziektheater voor jongeren in combinatie met een bezoek aan het Rijksmuseum. Verhalen uit de Nederlandse geschiedenis gebruiken ze als metafoor voor het heden.

In de nieuwe voorstelling King Bi vertellen acteur Kevin Schoonderbeek en muzikant Michiel Schreuders het verhaal van koning Willem II en de onbereikbare liefde. De voorstelling is geregisseerd door Nina Spijkers en geschreven door Ad de Bont.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie