De impact van search automation op de search marketeer

Automatisering binnen paid search wordt steeds belangrijker, 53% van de SEA activiteiten in Nederland is reeds geautomatiseerd

dentsu aegis network

Dit percentage zal de komende jaren toenemen, waardoor de rol van de SEA specialist verandert. Op 12 april organiseerde de DDMA en IAB een afternoon update, met enkele presentaties en een interactieve paneldiscussie. Vanuit mijn functie bij iProspect zie ik dat naast onze eigen tool, iActivate, ook andere automatiseringsoplossingen in steeds grotere getale wordt gebruikt.

Search automation whitepaper

In februari heeft iProspect met een drietal online marketing bureaus, in samenwerking met DDMA, Google en IAB de whitepaper ‘Search automation in the Netherlands' gepubliceerd. Hierin worden de belangrijkste ontwikkelingen besproken die je binnen ons vakgebied ziet.

Belangrijkste punten uit de whitepaper

 1. Focus van operationeel werken naar strategie. De afgelopen jaren zijn de signalen die invloed hebben op paid search campagnes gigantisch toegenomen. Dit heeft ertoe geleid dat ongeveer 80% van ons werk is gaan zitten in handmatige taken en  maar 20% in Strategie. De aankomende jaren zal dit omdraaien, zodat we meer tijd gaan investeren in nieuwe innovaties en experimenten om de groeiambities van bedrijven te realiseren;

 2. Welke activiteiten binnen SEA kunnen we automatiseren? Van campagne creatie tot bid management, in Nederland lopen we voorop met automatiseren. Dit komt vooral omdat wij denken meer waarde toe te voegen voor klanten, door automatisering van standaardtaken. In de whitepaper wordt precies besproken welke taken we kunnen automatiseren en hoe het automatiserings maturity model eruit ziet. Dit kan je vervolgens zelf invullen om te bepalen waar jouw uitdagingen liggen;

 3. Wat betekent dit voor de SEA specialist? Een verandering in denkwijze is nodig. Prestaties zullen verbeteren door automatiseren, maar de echte winst zit in het herinvesteren van tijd die een marketeer overhoudt. Door deze bespaarde tijd te investeren in experimenteren en innoveren, zullen de prestaties significant verbeteren. Verder zal de skill set van een SEA specialist in de aankomende jaren veranderen. Je zal meer technische skills nodig hebben om de automatisering te begrijpen om hier betere resultaten mee te bereiken.

Case studies

Bedrijven hebben een presentatie gegeven over hoe zij de automatisering ontwikkelingen binnen SEA zien. Dit waren de key takeaways:

Case Study 1: Presentatie van Wouter de Rijk

 1. Weggevallen personeel opvangen met automatisering

 2. Uitbreiden van het online team

 3. Automatisering tools

 4. Next Steps

Tip van Wouter: Automatisering zorgt voor efficiëntie, creativiteit voor lange termijn succes. Echter zijn geautomatiseerde processen afhankelijk van hygiëne checks en kan de search marketeer hier zijn toegevoegde waarde leveren in de toekomst.

 

Case study 2: Presentatie van Nils Sickman & Mark Meijs 

 1. Automatisering is een must

 2. Specifieke automatisering tooling

 3. The power of 3

 4. Next steps

Tip van Nils en Mark: Breng de activiteiten in kaart die jij kan automatiseren, maak hierna een impact versus effort analyse en begin meteen  met het verbeteren van je resultaten en het leuker maken van je eigen werkzaamheden!

Mijn verwachting is dat de automatisering binnen SEA zich stormachtig zal blijven ontwikkelen. Hierdoor ontstaat steeds minder behoefte aan junior SEA specialisten met een marketing achtergrond. De focus en het aannamebeleid zal verschuiven naar een technische en analytische achtergrond.

Zoals ook naar voren kwam in de afsluitende paneldiscussie, verwacht ik dat binnen 5 jaar 80% van het standaard werk geautomatiseerd is. Door ons te richten op strategische ontwikkelingen en groei van bedrijven denk ik echter dat de rol van SEA specialist ook in de toekomst noodzakelijk is. Zoals het werk in de afgelopen jaren altijd is blijven veranderen, zal dit in de komende jaren (in sneltreinvaart) blijven ontwikkelen.

Bekijk hier de presentatie.

Mark Meijs,

Senior PPC Consultant

Plaats als eerste een reactie