Premium

Patagonia blijft Facebook boycotten

De ceo van het purpose-merk roept andere adverteerders op in de strijd om de techgigant te dwingen eindelijk verantwoordelijkheid te nemen.

Patagonia blijft Facebook boycotten
Patagonia

De ceo van Patagonia, Ryan Gellert, schrijft in een open brief op LinkedIn dat het purpose-merk Facebook blijft boycotten, zoals het al doet sinds juni 2020. Toen is het gestopt met het betaald adverteren op alle platformen van de techreus, waarvan het moedermerk sinds gisteren Meta heet. 

De reden voor Patagonia’s boycot, zo meldt Gellert, was toenterijd dat de platformen van Facebook haatzaaiende uitingen en verkeerde informatie over klimaatverandering en de democratie verspreidden. 

Gevolgen voor non-profits

Toch erkent de ceo dat de beslissing van Patagonia destijds gevolgen heeft gehad voor het bedrijf en de non-profitorganisaties die het steunt. 

‘De campagnes van die non-profitmerken hebben baat bij onze advertenties op de social media-platformen van Facebook/Meta. Maar we hebben geleerd ons aan te passen. We weten nu hoe we onze community kunnen laten groeien als gevolg van het door onszelf opgelegde reclameverbod.’

Facebook was op de hoogte

Verder verwijst Gellert naar de gelekte interne Facebook-documenten van de afgelopen weken. ‘Deze hebben heel duidelijk gemaakt dat Facebook op de hoogte was van de negatieve effecten en de onherstelbare schade die het bedrijf heeft aangericht bij de drie miljard gebruikers en in de samenleving.’

Gefaald

Vervolgens legt de ceo uit dat het bestuur van het social media-bedrijf, dat nu vol in wil zetten op de ontwikkeling van een metaverse, wist welke stappen het had kunnen nemen om de veroorzaakte schade te beperken. ‘Maar zij faalden keer op keer om hervormingen door te voeren.’ 

Oproep

Tot slot spreekt Gellert namens Patagonia uit dat het tijd wordt dat Facebook de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat haar producten en diensten geen schade meer aanrichten.

‘En tot dan zal Patagonia niet adverteren op de platformen. We roepen andere bedrijven op om zich bij ons aan te sluiten om Facebook te dwingen voorrang te geven aan mens en planeet, boven winst.’

Lees ook: 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie