Premium

Burgemeester Arnhem blundert met 'vuurwerkopruimfoto', woordvoerder spreekt van zelfspot

Ahmed Marcouch zegt vuurwerk opgeruimd te hebben in zijn stad, maar deelt op X een zomerse foto waarop hij afval raapt in Amsterdam.

Marcouch raapt afval, maar niet op nieuwjaarsdag in Arnhem
Screenshot X

Ahmed Marcouch bedoelde zijn post op X zo goed. Als burgemeester van Arnhem wenste hij zijn medebewoners een gelukkig 2024 toe en haalde hij het prachtige vuurwerkspektakel aan dat hij 's nachts langs de Rijn zag. En Marcouch bleef op Nieuwjaarsdag niet op de bank hangen. Nee, hij is de straten van zijn stad gaan opruimen. 'Zo sta je 's morgens op straat met een afval grijper (sic) over je schouder voor vuilnis die (sic) je zelf daar niet hebt neergelegd. Althans, zo vergaat het mij. De schoonmakers een handje helpen op de eerste dag van 2024', deelde de burgemeester zijn ruim 71 duizend X-volgers mee. Maar wat blijft hangen is niet zijn boodschap ('Pak ook een bezem, doe mee') maar de bijzondere foto bij het X-bericht.

Foto in Amsterdam

Met de foto zelf lijkt in eerste instantie weinig aan de hand. Ja, hij is in een dusdanig lage resolutie dat je je afvraagt of de opgetrommelde fotogrograaf, meegereisde ambtenaar of willekeurige passant fotografeert met een stokoude camera. Wie de lage fotokwaliteit negeert, ziet Marcouch inderdaad op straat met een afvalgrijper over de schouder. Precies zoals hij schrijft in zijn post. Maar waarom vermeldt de burgervader dan niet dat de foto helemaal niet op 1 januari gemaakt is, vragen honderden mensen zich af op X. Ze verwijzen naar de volop bloeiende bomen op de achtergrond en - scherp - de redelijke haargroei van Marcouch. In zijn kersttoespraak, op 24 december op X gedeeld, is de burgemeester nog bijna kaal. De nog betere online speurder is erachter gekomen dat de foto niet eens in Arnhem gemaakt is, maar in Amsterdam. 

'Dat klopt', zegt zijn woordvoerder tegen het ANP. 'Het is een oude foto die in Amsterdam is gemaakt. Maar de burgemeester zegt ook niet dat die foto van maandagochtend is. Hij roept op om een bezem te pakken en de schoonmakers te helpen op de eerste dag van 2024. Dat heeft hij zelf ook gedaan, op de Hommelseweg. Die oude foto moet je zien als zelfspot.'

Commotie

Op X zien mensen er geen zelfspot in. Vele honderden mensen reageren kritisch tot boos (een veelgebruikt woord is 'leugenaar') en er is zelfs vanuit X een community note bij het bericht van Marcouch geplaatst. 'Dit is een oude foto. Niet alleen zijn alle bomen en struiken op de achtergrond groen, ook heeft de Burgemeester een stuk meer haar dan in zijn Kerstboodschap op 24 december. Haar groeit niet zo snel', zien alle lezers van het bericht. Een community note verschijnt doorgaans bij berichten met nepnieuws. Daar is in het geval van Marcouch geen sprake van, maar hij gaat wel viral op de verkeerde manier. Zijn nieuwjaarbericht is binnen 24 uur al meer dan 633 duizend keer bekeken.

Op vragen van Adformatie aan de woordvoering van de gemeente Arnhem of er geen foto van het vrijwilligerswerk op 1 januari gemaakt is en zo wel, waarom die niet bij het bericht geplaatst is, heeft de woordvoering nog niet geantwoord. 

Bron: Redactie Adformatie / ANP

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie