NIGZ rapport: ‘Ouders te tolerant met drank‘

Het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ dat al eerder aankondigde zich in de alcoholvoorlichting omtrent drankgebruik bij jongeren meer te focussen op ouders, presenteert binnenkort een onderzoek dat een deze aanpak onderbouwt. Uit het onderzoek blijkt dat een losse en tolerante opvoedingsstijl alcoholgebruik onder kinderen bevordert. Het NIGZ adviseert ouders ‘strenge afspraken’ te maken over drankgebruik.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In het medio augustus te verschijnen onderzoeksrapport, dat is geschreven door het Instituut voor Leefwijzen en Verslaving (IVO) in Rotterdam in opdracht van het NIGZ, staat het alcoholgebruik van jongeren van twaalf tot zeventien jaar en de invloed van ouders hierop centraal. Aan het onderzoek werkten meer dan 5300 jongeren en ruim 3300 ouders mee. Omdat veel ouders met vragen zitten hoe om te gaan met het alcoholgebruik van hun kinderen tijdens de vakantie, gaf het NIGZ gisteren al de voorlopige resultaten vrij.

Jarenlang richtte het NIGZ de anti-alcoholcampagnes alleen op jongeren zelf. Dat blijkt niet voldoende, erkent zegt NIGZ-woordvoerder Rob Bovens tegenover het Nederlands Dagblad: “Je kunt jongeren wel vertellen dat alcohol hun hersenen aantast, maar dan denken ze al gauw: dat zien we later wel. Het is moeilijk om hen te bereiken. Daarom benaderen we nu hun ouders. Zij bieden drank vaak als eerste aan hun kinderen aan.”

Het NIGZ is er niet bang voor beticht te worden van betutteling. Bovens: “Op allerlei terreinen maken we afspraken: ga op zwemles, rijd niet door rood, wees voorzichtig in het verkeer. Waarom zouden we dat dan niet doen op het gebied van alcohol?'’ (Nederlands Dagblad)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie