26 tekenen voor bewustwording

In de aanloop naar de Cannes Lions 2024 belicht TBWA\NEBOKO een paar ingezonden campagnes. Vandaag: Het Borstkankeralfabet.

Alle 26 letters van Het Borstkankeralfabet

In Nederland wordt één op de zeven vrouwen op enig moment in haar leven geconfronteerd met borstkanker. Terwijl velen bekend zijn met de ziekte, weten maar weinig dat tussen de 20 en 25% van de patiënten jonger is dan 50 jaar. Jongvolwassenen zijn vaak minder alert op tekenen van borstkanker, wat leidt tot latere diagnoses en complexere behandelingen. Daarom lanceerde het Alexander Monro Ziekenhuis, in samenwerking met de Breast Care Foundation en bureau TBWA\NEBOKO een vernieuwende campagne gericht op jongvolwassenen.

Een visuele gids

Met Het Borstkanker Alfabet is er een nieuw pad ingeslagen om jongvolwassenen op een inventieve manier voor te lichten over borstkanker. De campagne introduceert een speciaal ontworpen alfabet waarbij elke letter een symptoom of een risicofactor visueel voorstelt. Van ‘D voor Deukje’ tot ‘I voor Ingetrokken tepel’, het alfabet dient als een geheugensteun voor jongeren om de tekenen van borstkanker niet alleen te voelen maar ook visueel te herkennen.

Breken met conventies

Het team achter Het Borstkanker Alfabet realiseerde zich dat veel bestaande initiatieven zich voornamelijk richten op bekende symptomen zoals het knobbeltje en vooral oudere doelgroepen aanspreken via traditionele media. Het Alfabet breekt met deze conventies door de minder bekende, maar zichtbare symptomen te benadrukken en door samen te werken met mensen en uitgevers die resoneren met jongvolwassenen. Omdat vrouwen vaker door borstkanker worden getroffen, bestond het team voor dit project vooral uit vrouwen: van creatie en strategie, tot design en accountmanagement. In nauwe samenwerking met vrouwelijke artsen en jonge patiënten van het Alexander Monro Ziekenhuis is de toon en uitvoering van de campagne gezamenlijk aangescherpt.

Steun voor de campagne kwam onder andere van Floortje Dessing
Steun voor de campagne kwam onder andere van Floortje Dessing

Een maand lang in de schijnwerpers

De campagne werd bij aanvang van de borstkankermaand in oktober 2023 gelanceerd en trok direct aandacht met een indrukwekkende foto- en filmvertoning van 26 patiënten, overlevenden en hun dierbaren, die elk een andere letter uit het borstkanker alfabet vasthielden. Dit visuele en emotionele element maakte een diepe indruk en zorgde voor brede media-aandacht. De interactieve gids die werd geïntroduceerd, bevat beschrijvingen van elk teken, een kennisquiz en videogetuigenissen van patiënten en artsen, waardoor het een waardevolle bron van informatie werd voor jongvolwassenen.

Overweldigende reacties

Met meer dan 34 miljoen impressies en brede acceptatie binnen de medische gemeenschap, waarbij meer dan 600 huisartspraktijken de posters ophingen, was de impact van de campagne aanzienlijk. De vraag naar vertalingen van 'De 26 Tekens' in zeven extra talen onderstreept de universele resonantie en de behoefte aan dit soort voorlichting.

Door de grote respons op de oproep voor extra mediadonaties kon de campagne verder worden uitgebreid over verschillende mediaformaten, van sociale media-inhoud tot winkelbanners en buitenreclame. Overal waar jongvolwassenen scrolden, streamden, winkelden en pendelden, was het alfabet zichtbaar.

Het Borstkanker Alfabet heeft niet alleen het bewustzijn vergroot, maar ook het gesprek over borstkanker bij jongvolwassenen aangezwengeld. Het laat zien hoe een creatieve benadering van gezondheidsvoorlichting niet alleen effectief kan zijn, maar ook diepgaande verbindingen kan leggen met een doelgroep die traditioneel moeilijk te bereiken is.

Casefilm Het Borstkankeralfabet

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →