150 artsen sturen alarmerende video over roken aan 150 Kamerleden

Artsen slaan Alarm en Wefilm brengen opvolger van de opzienbarende anti-tabakscampagne met visitekaartjes.

Vandaag krijgen alle 150 Kamerleden via social media een persoonlijke videoboodschap van een medisch specialist om de noodzaak van anti-rookbeleid te onderstrepen. Aanleiding is het debat van aanstaande donderdag over het preventieakkoord, waar diverse maatregelen tegen roken in zijn opgenomen.

In de korte videoboodschappen van circa 20-30 seconden, vertellen 150 verschillende artsen een feit over de gevolgen van roken met de simpele oplossing: verkoop omlaag, prijzen omhoog. Wefilm ontwikkelde het concept en begeleidde de artsen bij de videoboodschappen die ze zelf filmden. Gisteravond werd de actie gelanceerd bij PAUW.

Ongevraagd advies en hulp

Afgelopen jaar maakten dezelfde artsen, in samenwerking met Wefilm, veel indruk door de straat op te gaan en visitekaartjes uit te delen aan rokende voorbijgangers. De film werd recent bekroond als Beste Video bij de Best Social Awards, en bereikte 10 miljoen Nederlanders in 1 dag.

‘We wilde hetzelfde concept doortrekken, maar nu richting een totaal andere doelgroep, namelijk beleidsmakers’, zegt Ruben Cusell van Wefilm. Niet alleen moeten het preventieakkoord met anti-tabaksmaatregelen donderdag zoveel mogelijk steun krijgen, zegt hij. 'De maatregelen mogen nog wel wat verder gaan. En het beste advies en hulpmiddel wat je beleidsmakers kan geven, zijn harde feiten voor in het debat,”

Verkoop omlaag, prijzen omhoog

Vooral de verkooppunten en de prijzen moeten aangepakt worden, vinden de artsen. Ze sluiten hun videoboodschap allemaal af met dezelfde simpele zin: ‘verkoop omlaag, prijzen omhoog’.

Momenteel verkopen veel supermarkten nog tabakswaar op de meest zichtbare plek van de winkel. Alleen Lidl heeft aangegeven daarmee te stoppen. En op het gebied van prijzen is de intentie uitgesproken om de prijzen in 2020 met € 1 te verhogen. Dat mag volgens de artsen een stuk omhoog, het liefst naar € 10 per pakje.

Naast de 150 persoonlijk videoboodschappen via social media, is er een symbolische petitie-overhandiging in de kamer van alle ‘adviezen’, wordt er en een open brief naar de Kamer gestuurd en is een groot aantal artsen donderdag aanwezig tijdens het debat.

Credits:

Opdrachtgever: Artsen Slaan Alarm (met steun van Alliantie Nederland Rookvrij en KNMG)

Concept: Wefilm

Creatie: Ruben Cusell, Roel Welling, Wouter Keijzer

Begeleiding contentproductie: Wefilm

Producer: Wouter Flipse

Campagne leiding en PR: Alice Kroeze (DNA Company)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie