Fortnite-ontwikkelaar basht Apple met 1984-parodie

Epic Games klaagt het techbedrijf aan dat zijn monopoliepositie zou misbruiken. Apple verwijderde Fortnite uit de App Store.

Fortnite-ontwikkelaar basht Apple met 1984-parodie
Epic Games

Epic Games, het moederbedrijf achter de populaire game Fortnite, heeft een 1984-commercial gelanceerd waarin Apple afgeschilderd wordt als Big Brother. De video is een parodie op de originele Apple-commercial uit 1984, geregisseerd door filmmaker Ridley Scott, waarin het techbedrijf de introductie van de Macintosh bekendmaakte. Met de nieuwe Orwelliaanse video wil Epic Games het publiek oproepen in actie te komen tegen het monopolie van Apple’s App Store. De twee bedrijven zijn verwikkeld in een gevecht omdat Epic de regels van de App Store overtrad door een betaaloptie aan de Fortnite-applicatie toe te voegen. Apple verwijderde vervolgens de game uit de App Store. Google volgde Apple en verwijderde Fortnite uit de Play Store. Epic sleept de techreuzen nu voor het gerecht.

Big Brother 2020 vs 1984
Big Brother 2020 vs 1984

Nineteen Eighty-Fortnite

Niet alleen is de game niet meer te downloaden in de stores, huidige spelers krijgen ook geen updates meer. Epic Games' video, die de titel ‘Nineteen Eighty-Fortnite’ draagt, werd gepresenteerd op Twitter met de hashtag #FreeFortnite. De film is een geanimeerde replica van Apple’s beroemde commercial uit 1984. In de nieuwe zwart-witvideo wordt een zaal hersendoden toegesproken door ‘Big Brother’ op een groot scherm, in dit geval een enorme appel. In de Apple-commercial is de onderdrukker een dreigende bebrilde man. De held in de video van Epic Games is een Fortnite-gamer die een gekleurde unicorn-scepter richting het scherm met de op het publiek neerkijkende appel gooit.

Epic Games sluit de video af met de mededeling dat het bedrijf heeft geprobeerd het monopolie van Apple te trotseren. ‘Als vergelding blokkeert Apple nu Fortnite op een miljard apparaten. Volg ons in de strijd om te voorkomen dat 2020 1984 wordt.’ 

Epic Games vs Apple 1984-commercial

Fortnite Epic Games vs. APPLE 1984 Commercial

Apple's Super Bowl-commercial uit 1984

Apple 1984 Super Bowl Commercial Introducing Macintosh Computer

Dystopische toekomstroman George Orwell

Apple’s eigen 1984-commercial refereerde aan de gelijknamige dystopische toekomstroman van George Orwell uit 1949. Apple presenteerde de video, waarin het techbedrijf zelf de David is die strijdt tegen de Goliath IBM, slechts één keer op nationale televisie, tijdens de Super Bowl in 1984. De film van Apple wordt gezien als de commercial die het tijdperk van bombastische Super Bowl-reclames inluidde.

Lees ook: Politiewagens verwijderd uit populairste spel ter wereld

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie