Verhalen in game moeten ontlezing onder jongeren terugdringen

Leescoalitie en gameontwikkelaar Ubisoft slaan handen ineen met Readification.

Auteurs Ronald Giphart en Margje Woodrow hebben zogenaamde Verborgen Verhalen geschreven, die zich afspelen in de wereld van de populaire game Assassin’s Creed Valhalla.

De Leescoalitie - het samenwerkingsverband van zeven leesbevorderaars - en gameontwikkelaar Ubisoft slaan de handen ineen om jongeren aan het lezen te krijgen. Readification, een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis vormen voor nieuwe verhalen, moet het leesplezier terugbrengen. Het initiatief komt uit de koker van 2Basics, dat ook de bijbehorende campagne ontwikkelde.

Advertentie
advertisement

Auteurs Ronald Giphart en Margje Woodrow hebben zogenaamde Verborgen Verhalen geschreven, die zich afspelen in de wereld van de populaire game Assassin’s Creed Valhalla. Aan de hand van visuals, videobeelden en geluidseffecten, krijgen lezers een 'unieke ervaring' aangeboden in een al bestaande gameomgeving. Het is een eerste stap om jongeren binnen de gamewereld te enthousiasmeren om te gaan lezen. Via deze unieke pilot wordt ook onderzocht wat het effect is op zowel het lezen zelf als het imago van lezen onder de gamers. 

App

De Verborgen Verhalen worden gepubliceerd in de Ubisoft Special-app. In deze app lezen gamers over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Lezers van de Verborgen Verhalen krijgen een 'unieke leeservaring' door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen meer uitleg en verdieping te krijgen over historische termen en gebeurtenissen uit het verhaal.

Creatieve manier

‘Jongeren bereik je niet alleen door tegen ze te zeggen hoe belangrijk en fijn lezen is. Je moet ze daarnaast weten te raken op een plek waar ze al graag zijn', zegt Eveline Aendekerk, directeur CPNB namens de Leescoalitie. Marcel Keij, marketingdirecteur Ubisoft Benelux voegt daaraan toe: ‘Met dit initiatief willen we de Leescoalitie op een creatieve manier ondersteunen om jongeren aan het lezen te krijgen. Dit doen we niet alleen door nieuwe fictieve verhalen te creëren, maar ook door jongeren een interactief platform aan te bieden.’

Het Verborgen Verhaal ‘Het grootse feest voor Bent’ van Ronald Giphart is te lezen in de Ubisoft Special App. ‘Alf’ van Margje Woodrow wordt op 18 mei gepubliceerd. 

Advertentie