Onderzoek: bedrijven kunnen beter geen campagne voeren rondom het WK in Qatar

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat bedrijven beter geen campagne kunnen voeren gezien de mensenrechtensituatie in WK-land Qatar.

Steven Bergwijn maakt 1-0 tegen Noren in kwalificatiewedstrijd voor WK Qatar
ANP Koen van der Weel

Ruim de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover Qatar als gastland voor het WK voetbal, dat 21 november start. Twee op de drie vindt zelfs dat het WK niet in Qatar gehouden moet worden omdat er veel bewijs is dat het land de mensenrechten schendt. Om die reden is een 'duidelijke meerderheid' van de Nederlanders van mening dat Nederlandse bedrijven geen campagne moeten voeren rondom het WK. Ruim veertig procent van de Nederlanders krijgt een negatief gevoel bij die sponsoring. 

Dat meldt onderzoeksbureau Motivaction op basis van eigen online onderzoek onder ruim duizend respondenten vanuit het StemPunt-panel met meer dan 75 duizend leden. Het onderzoek is vier weken geleden uitgevoerd. 

Advertentie
advertisement

Gen Z heeft minder moeite met WK

In het Motivaction-panel zitten Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar. Een opvallende conclusie van het onderzoeksbureau is dat oudere respondenten negatiever tegenover het WK in Qatar staan dan jongeren. Ouderen staan ook negatiever tegenover de sponsoring van het voetbalevenement. De jongste generatie respondenten, bekend als Generatie Z (Gen Z), heeft de minste moeite met de mensenrechtensituatie en sponsoring. Dat valt op omdat Gen Z zich doorgaans vaker uitspreekt tegen onrecht. 

Gratis tickets minder in trek

Motivaction heeft de respondenten ook gevraagd wat zij zouden doen als hun werkgever een gratis ticket zou geven voor het WK in Qatar. Eén op de vijf Nederlanders zou dan 'zeker gaan'. 

WK-sponsoren zijn voorzichtig

Vorige maand heeft ING, hoofdsponsor van Oranje, aangegeven niet af te reizen naar Qatar en geen campagne te gaan voeren rondom het WK. Andere sponsoren KPN, Bitvavo, Albert Heijn en de Nederlandse Loterij gaan ook niet naar Qatar en delen geen kaarten uit aan personeel. Zij moeten nog bekendmaken of ze wel of geen campagne gaan voeren rondom het WK. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie