Patagonia voert wereldwijd campagne tegen bodemsleepnetvisserij, met hoofdrol voor Castricumse

Zeewier-ondernemer Nikki Spil is hoofdpersoon uit een van de docu’s voor ‘Oceans-campagne'.

Nikki Spil, een van de centrale personen in de campagne van patagonia

Patagonia is een wereldwijde campagne gestart voor de bescherming en herstel van oceanen. Via een reeks films, een website, petitie en evenementen roept het outdoormerk op een einde te maken aan bodemsleepnetvisserij en een onmiddellijk verbod ervan in beschermde natuurgebieden op zee en kustwateren.

Vissen met bodemsleepnetten is een van de meest schadelijke vormen van visserij. Het vernietigt ecosystemen op de zeebodem, veroorzaakt overbevissing en doodt alles wat in de netten terechtkomt, van schildpadden en roggen tot haaien.

Daarnaast heeft deze vorm van visserij een enorme impact op het klimaat. Ze verstoort CO2-absorberend sediment en doodt zeebodemleven, zoals vissen en planten, die CO2 uit de atmosfeer halen.

Zeewierboer Nikki Spil

In de campagne belicht Patagonia in documentaires acht mensen die het heft in eigen handen nemen en laten zien hoe ze mét, en niet tegen, de oceaan werken.

Een ervan is Nikki Spil uit Castricum (Noord-Holland), oprichter van The Seaweed Farmers die samenwerkt met Câr y Môr. Dit is de eerste regeneratieve oceaanboerderij in Wales, die eigendom is van de lokale gemeenschap. In de film For the Love of the Sea wordt dit verhaal uitgelicht.

De films zijn onder andere te zien op een aantal gratis evenementen met deskundigenpanels, muziek en verhalen. Op 30 juni is er een evenement georganiseerd in Amsterdam.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie