Roze driehoek uit de Tweede Wereldoorlog is terug in campagne voor homorechten

De initiatiefnemers willen dat homorechten nadrukkelijk worden genoemd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Tachtig jaar geleden bouwden de Nazi's in Duitsland concentratiekamp Mauthausen, waar homoseksuele gevangen als slaven werkten en een roze driehoek moesten dragen. Het teken staat nu centraal in een campagne voor homorechten: 'The Pink Triangle Issue'.

Erbarmelijke omstandigheden

Meer dan 70 jaar na de oorlog is het namelijk nog steeds erbarmelijk gesteld met homorechten wereldwijd. De campagne laat zien dat er nog steeds plekken op de wereld zijn waar het er zo aan toe gaat als in Mauthausen.

Er zijn bijvoorbeeld nog landen waar homoseksualiteit strafbaar is en homo's mishandeld worden in gevangenissen. In de campagnevideo zie je bijvoorbeeld Sudeene, een man die in een Jamaicaanse cel terecht kwam en bijna dood werd geslagen.

Mensenrechten

De campagne (bureau: Serviceplan) is een initiatief van Oostenrijks mannenblad Vangardist Magazine, de Canadese homorechten-organisatie Rainbow Railroad en museum Mauthausen Memorial. Ze willen António Guterres (secretaris-generaal van de Verenigde Naties) overtuigen homorechten expliciet te benoemen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

The Pink Triangle Issue is een wereldwijde actie. Hij bestaat uit een campagnefilm, een speciale uitgave van Vangardist Magazine, een fototentoonstelling in het museum, een online petitie en een inzamelingsactie. Wie de actie steunt, kan een roze driehoek op zijn kleding dragen, net als de initiatiefnemers in de campagnevideo.

Verleden tijd

Directeur Barbara Glück van Mauthausen Memorial noemt de actie 'een historische verantwoordelijkheid'. Vangardist-hoofdredacteur Julian Wiehl zegt: 'We gedenken de homoseksuele slachtoffers in Mauthausen. Deze campagne waarin we oproepen tot een verbond tegen homofobie is een teken van respect. Homofobie hoort thuis in het verleden, niet in de toekomst.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie