Gert-Jaap Hoekman (Nu.nl) wordt nieuwe hoofdredacteur NOS Sport

Een van zijn eerste taken wordt het formeren van een nieuwe hoofdredactie. De vorige stapte op na schandaal grensoverschrijdend gedrag.

Gert-Jaap Hoekman =
Foto: NOS, Rogier Veldman

Gert-Jaap Hoekman is de nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport. De huidige hoofdredacteur van NU.nl begint op 1 september en wordt verantwoordelijk voor de redactie en de journalistieke koers van NOS Sport.

Hoekman volgt Maarten Nooter op die medio maart opstapte na berichtgeving in de Volkskrant over een onveilig werkklimaat en grensoverschrijdend gedrag op de sportredactie.

Dit probleem was omvangrijk en structureel. Uit een inventarisatie bleek dat bijna honderd mensen zich hadden gemeld bij externe vertrouwenspersonen met voorbeelden van onder meer pestgedrag en intimidatie. De hoofdredactie kondigde aanvankelijk aan ‘op termijn’ op te stappen, maar maakte onder druk van de kritiek eerder plaats.

Jacqueline Smit nam op interim-basis de positie van Hoofd Sport in en vervult die rol tot 1 september, als Gert-Jaap Hoekman begint. Een van zijn eerste taken wordt het formeren van een nieuwe hoofdredactie van NOS Sport. 

Senioriteit

Hoekman gaat bij de aankondiging van zijn overstap niet in op de problemen die speelden bij NOS Sport en laat het bij de mededeling dat er ‘de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven’ is. ‘Ik heb vooral heel veel zin om met al mijn nieuwe collega's iets moois op te bouwen.’

Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS, zegt dat Gert-Jaap Hoekman over de ‘journalistieke en hoofdredactionele senioriteit’ beschikt die de NOS wenste voor NOS Sport.

Timmer: ‘Ook zijn aan de dag gelegde visie op de potentie voor NOS Sport, zowel inhoudelijk als ten aanzien van de digitale strategie, in een mediawereld die zich snel ontwikkelt zal bijdragen aan de verdere versterking van de positionering van NOS Sport.’

Doorgroeier

Gert-Jaap Hoekman begon zijn journalistieke carrière als freelance sportjournalist bij de Zwolse Courant; een van de kranten die later samengingen in De Stentor. Vervolgens ging Hoekman naar Nieuwe Revu, waar hij begon als stagiair en doorgroeide als hoofdredacteur van het weekblad. 

In 2012 werd Hoekman adjunct-hoofdredacteur bij NU.nl en een jaar later hoofdredacteur. Hij mag er, op 1 juli, nog net zijn tienjarig jubileum vieren als hoofdredacteur.

Hoekman zit naast zijn dagelijke werk in het bestuur van de Raad voor de Journalistiek en is secretaris van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie