Ik word ondernemer! Maar hoeveel spaargeld heb ik nodig?

Het starten van je eigen bedrijf is een grote stap in je carrière. Voor het opstarten van een onderneming heb je geld nodig.

Dit geld kan van verschillende plekken komen, zo kun je gebruikmaken van leningen of investeerders, maar je kunt ook je eigen geld inzetten. Een vraag die veel kopzorgen oplevert is in dit geval: “Hoeveel spaargeld moet je hebben?” Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort bedrijf wat je start en in welke branche je opereert. In dit artikel bespreken welke voorbereidingen je dient te treffen om deze vraag te beantwoorden. 

Doe research

Bij het starten van een bedrijf is het erg belangrijk om te onderzoeken wat de opstartkosten zijn. Het gaat hier om de kosten voor het huren of kopen van een kantoor of werkruimte, de aankoop van inventaris en apparatuur, juridische kosten, marketing- en advertentiekosten en vergunningskosten. Wat het totaal van jouw opstartkosten is, is compleet afhankelijk van jouw bedrijf. Je kunt je voorstellen dat een copywriter lagere opstartkosten heeft dan een fotograaf. Het is van belang om deze kosten te berekenen omdat dit je een indicatie geeft van hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf van de grond te krijgen. 

Maak een financieel plan

Je financiën op orde hebben is essentieel bij het starten van een eigen onderneming. In een financieel plan kun je alles op een rijtje zetten. Er dient hier niet enkel rekening te worden gehouden met de hierboven besproken opstartkosten, maar ook met de kosten van de lopende bedrijfsactiviteiten, zoals het betalen van huur, verzekeringen en eventuele medewerkers. Het is belangrijk om dit financiële plan zo realistisch mogelijk te maken. Houdt hier dus rekening met tegenvallende inkomsten en onverwachte uitgaven. 

Houd rekening met persoonlijke uitgaven

Je start je eigen onderneming waar geld voor opzij moet worden gelegd, maar je mag je persoonlijke leven niet vergeten! Blijf bij de berekening van de hoeveelheid spaargeld die je nodig hebt goed rekening houden met persoonlijke uitgaven zoals huur, boodschappen en benzine. Je spaargeld moet deze persoonlijke uitgaven kunnen dekken totdat je bedrijf winstgevend wordt. Bij deze en bovenstaande tips kan het nuttig zijn om professioneel advies te krijgen van een financieel adviseur of zakelijk consultant! Schroom niet om hulp te vragen.

Het starten van een eigen bedrijf blijft spannend, maar op de lange termijn haal je hier enorm veel voldoening uit. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid op het financiële aspect wat komt kijken bij het ondernemerschap. Doe onderzoek, maak een plan en houd vooral rekening met je leven buiten je bedrijf. Op deze manier kun je goed bepalen hoeveel spaargeld je nodig hebt. We wensen je veel succes!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →