‘Wetenschap heeft de plicht beter te communiceren’

Maak communicatie integraal onderdeel van onderzoek.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De wetenschap moet zijn ivoren toren komen en gaan communiceren over zijn werk. Dat is vrij vertaald het advies van de Duitse denktank de ‘Siggen Circle’ die bestaat uit onderzoekers en medewerkers van universiteiten

In de paper betogen de wetenschappers van de Siggen Circle dat vanwege het maatschappelijke belang en de publieke financiering de wetenschap de plicht heeft om te communiceren. Communicatie moet een integraal onderdeel van het wetenschappelijk werk zijn.

Verandering wetenschappelijke systemen

Volgens het advies vraagt de aandacht voor communicatie om structurele veranderingen in de wetenschappelijke systemen. Dat betekent onder meer dat er in de opleiding aandacht voor het onderwerp moet zijn en dat het een stevige positie moet krijgen in het curriculum.

Ook zou communicatie veel aandacht moeten krijgen in het human resources management van universiteiten en onderzoeksinstituten. Wetenschappers die in dialoog met het publiek gaan zouden ook gesteund moeten worden en extra beloning en incentives ontvangen.

Kennis vergroten

De belangrijkste partners van wetenschappers op het gebied van communicatie op universiteiten en onderzoeksinstituten zijn de communicatiemanagers, die wetenschappers kunnen begeleiden en adviseren in methodes of strategie. De functieomschrijving van een wetenschappelijke communicator moeten systematisch worden gedefinieerd en aangescherpt. Ook moeten zij geregeld worden bijgeschoold.

Om de empirische kennis over communicatie te vergroten, moet wetenschapscommunicatie zelf ook onderwerp van nader onderzoek zijn.

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie