Dit zijn de nieuwe consumententrends voor 2023 op Catawiki

In samenwerking met experts van Catawiki zijn 5 trends gevonden die impact zullen hebben op de wereld van speciale objecten.

De consumententrends voor 2023 op de toonaangevende online verkoopplatform Catawiki zijn bekend.

Met het trendrapport, dat tot stand kwam op basis van uitgebreid kwalitatief onderzoek, voorspelt het platform wat we in 2023 kunnen verwachten op het gebied van kunst, mode, design, interieur, luxe items en verzamelobjecten. Van een herleving van de jaren 2000, tot maximalistische interieurs, flamboyante mode en ouderwetse analoge hobby’s. In het rapport geven vele Catawiki experts een vooruitblik in de nieuwe wereld van verzamelobjecten in 2023.

Millennials zijn de belangrijkste consumentengroep geworden en hun koopgedrag wordt beïnvloed door hun verlangen naar een eenvoudige levensstijl, waarin nostalgie, blijdschap en ontspanning centraal staan. Dit manifesteert zich in een toenemende vraag naar golden oldie verzamelobjecten, uitbundige mode en interieurdecoratie en nieuwe objecten waar verzamelaars in investeren. Jan van Diermen, Vice President bij Catawiki, zegt: “We zien een verschuiving in de wereld van verzamelobjecten waarbij een nieuw en breder publiek wordt aangesproken. Het jaar 2023 staat dan ook in het teken van de opkomst van nieuwe klassiekers. Van vintage sieraden zoals broches, tot cognac en de cabriolet Mercedes-Benz SLK uit de late jaren ‘90”.

De vijf consumententrends en de inzichten van Catawiki experts:

1. Grensverleggend
De tijd van oude regels loslaten is definitief aangebroken. De aandacht voor individuele en persoonlijke stijlen neemt de laatste flink toe jaren toe en zal in 2023 opnieuw een hoogtepunt bereiken. Denk aan maximalisme in het interieur, flamboyante kleding en technologiegedreven kunst zoals een AI-gegenereerd portret aan de muur of een statement piece van de Italiaanse designer Sottsass in de woonkamer. In mode vloeien prints en merken in elkaar door, combineren we moeiteloos Moschino met Margiela. Lorenzo Altimani, fashion expert bij Catawiki, voegt daaraan toe: “Alles draait om genderfluïditeit volgend jaar. Genderspecifieke modecollecties zijn niet meer relevant.

2. Nestelen
Interieurs hebben een directe invloed op hoe we ons voelen. In de huidige tijd van economische onzekerheid is het geen verrassing dat we gaan voor warmte en comfort bij de aankopen voor 2023. Zo zal er meer aandacht zijn voor interieurstukken die bijdragen aan een serene leefomgeving. Zachte randen en onconventionele vormen duiken op in knusse interieurs. Verzamelingen van mineralen en vintage tarotkaarten geven elke ruimte een etherisch tintje, en analoge hobby’s zoals modeltreinen en bordspellen zijn populairder dan ooit.

3. Y2K is Now
Millennials zijn de dominantste consumenten in het aankomende jaar en naar verwachting zullen zij op zoek gaan naar álles wat met Y2K te maken heeft. Van auto’s tot mode: items die populair waren rond de eeuwwisseling worden opgegraven en nieuw leven ingeblazen. De vroege jaren 2000 staan symbool voor een periode van eenvoudige, gelukzalige onwetendheid en millennials zullen dan ook op zoek gaan naar verzamelobjecten die hen terugvoeren naar het zorgeloze verleden. Combineer statement pieces uit die tijd, zoals de Balenciaga Bag, met de populaire TikTok-trends van het moment (#whatsinmybag) en het feestje is compleet.

Ook glittermode en fashion pieces gedragen door popiconen zoals Christina Aguilera en Britney Spears, flitsende auto’s uit Fast & Furious en Need for Speed en memorabilia die het begin van het digitale tijdperk aankondigden zoals Playstation en Pokémon zijn populair op Catawiki. Zo werden in slechts één jaar tijd meer dan 50 procent meer Pokémon en ruilkaarten verkocht op Catawiki, met als hoogste bedrag voor één Pokémonkaart 5100 euro.

Toby Wickwire, Toys Expert bij Catawiki: "Catawiki constateert een groei van interesse in specifiek nostalgische items vanuit millennials. De vroege jaren 2000 vertegenwoordigen een periode van eenvoudige, aangename zorgeloosheid en er wordt verwacht dat zij verzamelobjecten zoeken die hen terugvoeren naar hun verleden. Denk aan compacte digitale flitscamera's, flipper telefoons en koptelefoons met snoer van hoge kwaliteit."

4. Nieuwe helden, meer verhalen
De maatschappelijke aandacht voor diversiteit en inclusiviteit vertaalt zich naar bijzondere objecten die een verhaal vertellen waar iedereen zich mee kan identificeren. Denk aan wijn uit minder bekende en traditionele streken en gedistilleerd door vrouwen, maar ook topsporters uit de historisch ondergewaardeerde en gemarginaliseerde groepen zullen in 2023 eindelijk de erkenning krijgen die ze verdienen.

Wouter Waaijers, expert op het gebied van sportmemorabilia: “Millennials zijn sociaal bewuste consumenten, ook op het gebied van gelijkheid en diversiteit, wat tot uiting komt in de sportmemorabilia die ze willen verzamelen. Een mooi voorbeeld is de belangstelling voor vrouwensportkaart memorabilia: een gesigneerde Sports Illustrated 'PSA 10 Serena Williams 2003 NetPro patch rookie kaart (Kids Series 4 Rookie, 1999) werd onlangs verkocht voor een recordbedrag van 266.400 dollar in 2022.

5. Alternatieve investeringen
Waar whiskey, vintage horloges en oldtimers jarenlang populaire investeringsobjecten waren onder verzamelaars, staat 2023 in het teken van nieuwe klassiekers. Van erfstukbroches en cognacs tot jongere klassieke auto’s. Nederlandse verzamelaars zullen het komende jaar investeren in minder voor de hand liggende objecten die hun passies weerspiegelen.

Volgens Jeroen Koetsier, Catawiki Expert in drank en bier zijn er veel nieuwe mogelijkheden om te investeren: “Een goede cognac uit de jaren ‘50 of ‘60 is nu nog betaalbaar, maar de verwachting is dat de waarde hiervan enorm gaat stijgen. Net als hoe we dat met whiskey 10-15 jaar geleden hebben gezien. Hetzelfde geldt voor traditioneel gebrouwen bier waar we al flesjes van 75cl voor 500 euro onder de hamer hebben zien gaan. Early adopters gaan helemaal mee in deze trend”.

Over het rapport

Om de trends te bepalen maakten we gebruik van een vierstaps-aanpak waarbij extern onderzoek, frisse inzichten van externe experts en categorie frontrunners, evenals Catawiki verkoopgegevens en de rijke expertise van haar interne experts gespecialiseerd in een breed scala aan categorieën zoals kunst, design, sieraden, mode, klassieke auto's, verzamelobjecten en nog veel meer werden gecombineerd. 

Het volledige Catawiki trendrapport is hier te downloaden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →