Eindeloze creatieve vrijheid dankzij Virtual Production

Een commercial opnemen met volledige productionele als creatieve vrijheid: Nu mogelijk in de LED studio van Lukkien!

Schieten op meerdere locaties op 1 dag

Virtual Production is het nieuwste ‘buzzword’ in AV-productie. Hollywood heeft het al ontdekt en ook de reclamewereld begint steeds meer het licht te zien. Forse besparingen in kosten, minder milieubelastend dan shoots in verre landen en maximale controle over het weer en het licht. Maar ook creatief gezien biedt Virtual Production grote voordelen. Want al die concepten die afgereviewed werden omdat ze toch niet haalbaar waren binnen budget en planning, blijken tóch mogelijk te zijn!

Om te beginnen: wat is het? Virtual Production – of ‘VP’ – is het schieten in de studio, met een mega LED-scherm als achtergrond. Doordat deze achtergrond door een computer in 3D wordt gegenereerd, kan het in perspectief meebewegen met de positie van de camera. Het resultaat: een indoor setting die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Blaadjes die bewegen in de wind, vogels in de lucht, een natuurlijke lichtval en de juiste verhoudingen van beweging van elementen in de voor- en achtergrond geven een realistische achtergrond, zeker als we het combineren met een fysieke set in de voorgrond.

We zien… een Hollands gezin, naast hun auto, in de Sahara…

Veel goede concepten worden afgewezen omdat ze niet mogelijk zijn door de beperkingen van budget, beschikbaarheid of het weer. Een zomercommercial opnemen in januari is altijd tricky en vliegen naar Zuid-Afrika om daar te schieten is steeds minder verantwoord. Virtual Production is een manier om die briljante concepten tóch te realiseren. Of, nóg eerder in het creatieve proces, om die onhaalbaar geachte concepten toch te presenteren.

Zo spectaculair als de Mandalorian hoeft het echt niet te zijn – maar het kan wel. Een shoot op de maan, midden op de oceaan, op een onherbergzame steppe of bovenop een wolkenkrabber in een volkomen fictieve wereldstad: alles is mogelijk. De omgeving wordt immers volledig 3D gebouwd met behulp van de Unreal Engine, net zoals we dat kennen van de schier oneindige werelden in Final Fantasy, Fortnite of Assassin’s Creed. Met behulp van bestaande componenten kan elke omgeving relatief snel en kostenefficiënt gebouwd worden. Veel achtergronden en werelden zijn bovendien al kant-en-klaar te koop.

Haal meer uit je acteurs door een levensechte omgeving

Virtual Production is een vorm van ‘in-camera VFX’ oftewel: je ziet direct, bij het schieten, hoe voor- en achtergrond met elkaar interacteren. Dat in tegenstelling tot visual effects (VFX) die achteraf in het beeld gezet worden, bijvoorbeeld met behulp van greenscreen. Dat is fijn voor de regisseur, creatie en de klant die direct kunnen zien wat het resultaat is, maar ook al vooraf alle details van de ‘virtuele set’ kunnen bespreken en aanpassen. Maar ook voor de acteurs in de scène is het een prettige omgeving: doordat ze de set ook echt zien, in plaats van groene blokken en vlakken, wordt hun acteerprestatie veel natuurlijker.

Complete creatieve vrijheid
Switch eenvoudig naar omstandigheden en beeldstijl
Ontwerp je omgeving volledig in Unreal Engine voor alle mogelijke omstandigheden
Met het LED scherm is een verandering makkelijk gemaakt op set

Eindeloze mogelijkheden, maar bereid je goed voor!

Virtual Production is een prachtige tool, die veel extra mogelijkheden biedt voor meer ambitieuze creatieve concepten. Het helpt als je goed weet wat er kan en waar je rekening mee moet houden.

Wil je meer weten? Ontdek de mogelijkheden van Virtual Production op deze pagina en download de whitepaper. Of kom gewoon een keer kijken in de studio van Lukkien in Ede. In de speciale VP Studio, met een scherm van 22 bij 5 meter, zie jij wat er mogelijk is met de laatste innovatie.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →