69% Nederlanders vindt nepnieuws grote zorg, vooral 'anderen' zijn goedgelovig

Meerderheid verwacht dat het de komende verkiezingen gaat beïnvloeden.

Massale vogelsterfte door 5G, nepnieuws

Nederlanders maken zich in grote meerderheid (69%) zorgen over de invloed van nepnieuws. 60% denkt zelfs dat dit bij de komende verkiezingen ons stemgedrag beïnvloedt.

Dat ligt overigens vooral aan ‘de anderen’. Een meerderheid van 58% zegt namelijk zelf nepnieuws wel te herkennen. Slecht 21% procent denkt dat ander dat ook doet.

Bij jongeren is deze overschatting nog groter. Van de 18- tot 30-jarigen denkt 72% zelf prima in staat te zijn fakennews te onderscheiden, slechts 16% denkt dat de overige Nederlanders dit ook kunnen.

Nepnieuws waart als virus rond

Dat blijkt uit onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid, uitgevoerd door NoTies onder ruim duizend Nederlanders. Het werd gehouden voor de lancering van isdatechtzo.nl. Deze site informeert bezoekers over de werking van nepnieuws en geeft tips om onjuiste informatie te herkennen.

Desinformatie is een groeiend probleem, stelt het Netwerk Mediawijsheid. De effecten op bijvoorbeeld de maatschappelijke debatten en democratische processen worden steeds meer zichtbaar, evenals op de aanpak van het coronavirus.

Dat wordt door de ondervraagden in het onderzoek ook gezien. Ruim drie kwart denkt wekelijks of vaker nepnieuws tegen te komen. In de leeftijdsgroep van 30 tot 49 jaar is dat zelfs 82 procent. Ook drie kwart stelt dat nepnieuws van grote invloed is op de informatie over het coronavirus en vaccinaties.

Tegelijkertijd geeft 64 procent van de Nederlanders aan dat het nooit een nepnieuwsbericht deelt. Ook dat gebeurt dus vooral door anderen.

Welke media vertrouwd?  

Sociale mediakanalen worden als nieuwsbron het minst vertrouwd, terwijl deze juist door de meerderheid van de Nederlanders als nieuwsbron wordt gebruikt. Het meest worden vakbladen vertrouwd, daarna landelijke dagbladen (74 procent), regionale dagbladen (74 procent) en televisie (73 procent).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie