Premium

Overzicht 50 grootste tech-innovaties van de afgelopen 50 jaar

We beginnen bij de meest bijzondere technologische innovaties van 1973 tot en met 1983

Vijftig jaar Adformatie betekent terugblikken. Op marketing, communicatie en media uiteraard, want daar schrijven we al vijftig jaar elke dag gepassioneerd over. Maar waar zijn marketing, communicatie en media zonder technologie? Het vak uitoefenen wordt zonder de huidige apparatuur, internet en software bijzonder lastig. Reden genoeg om in dit artikel terug te blikken op de technologische innovaties die ons werk- en privéleven het meest veranderd hebben. We starten vijftig jaar geleden en lichten één innovatie per jaar uit, met ruimte voor eervolle vermeldingen.

1973

We herinneren Martin Cooper van Motorola later als de man die de eerste mobiele telefoon demonstreerde. Cooper (94), zei in een onlangs gepubliceerd interview met persbureau AFP dat hij het jammer vindt dat mensen tegenwoordig zoveel naar hun smartphone kijken, 'Ze zijn gek geworden.'

Martin Cooper
Martin Cooper Bron: Rico Shen, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

1974

Barcodes: ze zitten op vrijwel alle product(verpakkingen) die je via (web)winkels in huis haalt. Dat de barcode zo’n universeel gegeven is, is mede te danken aan de in 1974 geïntroduceerde barcodestandaard UPC. Die is nu niet meer weg te denken uit de industrie, distributie, retail en e-commerce.

1975

Kodak ontwikkelt het eerste prototype van de digitale camera. Het apparaat woog 3,6 kilo, kon dertig beelden opslaan op de cassette en had een cameraresolutie van 0.01 (!) megapixel. Het duurde 23 seconden om een foto op de cassette vast te leggen. Eervolle vermelding: de oprichting van Microsoft, nu één van de grootste techbedrijven ter wereld. 

Eerste digitale camera Kodak
Beeld: Eastman Kodak Company

1976

Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne richten Apple Computer, Inc. op en presenteren kort erna de handgemaakte Apple 1 - computer á 666 dollar. Het betekende Apple’s eerste stap op de computermarkt.

Apple-1 personal computer
Apple-1 personal computer Beeld: Veilinghuis John Moran

1977

De printer met de meeste impact is volgens velen de Xerox 9700. Dit is de eerste commerciële laserprinter die met hoge snelheid veel pagina’s kon printen. De Xerox 9700 werd een hit en bracht tot zijn pensionering twintig jaar lang zeker één miljard dollar per jaar op.

Xerox 9700
De Xerox 9700 -printer met de meeste impact Xerox Newsroom

1978

Het Amerikaanse ministerie van Defensie lanceert de eerste GPS-satelliet voor locatiebepaling. Het systeem van 24 satellieten is pas sinds 1993 volledig functioneel en was tot 2000 exclusief voor militaire doeleinden. De commercialisering in 2000 maakte de weg vrij voor gps-telefoons en navigatieapparaten zoals de TomTom. Vandaag de dag is GPS niet meer weg te denken uit mobiele elektronica.

1979

De introductie van de Sony Walkman maakt het voor het eerst mogelijk om privé muziek te luisteren.

Sony Walkman model TPS-L2
Sony Walkman model TPS-L2 Sony Walkman model TPS-L2 (CC BY-SA 3.0 - Anna Gerdén - wiki

1980

Pac-Man groeit na zijn verschijning niet alleen uit tot een visueel begrip, maar ook tot één van de meest succesvolle en hergebruikte videogames. Alleen al in de jaren ’90 leverde het spel 2,5 miljard dollar op.

PacMan
Pac-Man

1981

In 1981 staat de markt van personal computer’s (pc’s) nog in de kinderschoenen. De introductie van de IBM 5150 (1565 dollar) heeft volgens kenners grote invloed gehad op de ontwikkeling en adoptie van de pc-markt.

IBM 5150
IBM 5150

1982

Philips en Sony introduceren de CD als verbeterde versie van de vinylplaat en cassetteband. 

Eervolle vermelding: ‘Elk Cloner’ is het eerste computervirus dat wild rondgaat en de vroege internetgebruikers bewust maakt van het feit dat een computer digitale beveiliging nodig heeft.

1983

De eerste webwinkel start in de vorm van de Boston Computer Exchange, een website die via creditcardbetalingen, gebruikte computers aan nieuwe eigenaren slijt.
 

Eervolle vermelding: Apple houdt voor het eerst zijn World Wide Developer Conference, tegenwoordig hét voorbeeld van een gelikt bedrijfsevenement om nieuwe hard- en software te presenteren.

Boston Computer Exchange
Boston Computer Exchange Alex Randall
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie