De Harry Potter Marauder's Map in AR is pure magie

Alles Augmented #60: Tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality.

1. Creators van Snapchat en Spark AR zijn de drijvende kracht achter de toekomst van AR

De creators communities van Lens Studio (Snapchat) en Spark AR Studio (Facebook/Insta) zijn de drijvende krachten achter de toekomst van AR. Beide techbedrijven koesteren deze communities dan ook als geen ander en faciliteren ze met nieuwe features op hun platformen en in hun tools (de studio ‘s). Om zo met elkaar die AR economie te kunnen bouwen. 

Spark AR heeft onlangs voor haar 40.000 creators de Spark AR hub ontwikkeld zodat ze makkelijk hun portfolio te kunnen delen met anderen. Daarnaast kan iedereen via de Spark AR Gallery heel makkelijk toffe Camera Effects en hun makers vinden. En om anderen en vrouwen in het bijzonder te inspireren hebben ze mooie verhalen van vrouwelijke creators gebundeld in het stuk ‘Women redefining reality’.

Van 8 tot 10 december was Snapchat’s creators event Lens Fest waar Snapchat aftrapte met het nieuws dat er een fonds komt 3,5 miljoen dollar om Lens creators en developers te ondersteunen. En dat alle Lenses in totaal meer dan een triljoen views hebben! Waar Lenses eerst vooral fun en entertainment waren worden ze nu ook steeds meer een utility. Dus van korte interacties die je deelt met je vrienden naar eigenlijk een soort van internet met allerlei toepassingen. Sophia Dominguez (head of camera platform partnerships) zegt dan ook in dit interview“In the future, the camera is just a future version of the internet. You go to different pages, have different experiences, and some of them are linked together.” 

Daarnaast kondigden ze een update (3.3) van Lens Studio aan waar o.a visual scripting in zit, dus programmeren zonder code te hoeven schrijven. Verder komen er nieuwe templates (o.a AI face morph en e-commerce templates), verbeteringen om Lenses minder zwaar te maken en een portal om je Lenses beter te beheren. En met de nieuwe Spotlight feature kunnen creators hun profiel en dus Lenses in de etalage zetten en kunnen anderen hun volgen. De Nederlandse creator Danny Marree won nog een prijs met de hackathon. Bekijk hieronder de highlights van Lens Fest. Changing the Lensscape!

Advertentie
advertisement
Lens Fest Highlights

2. Red Bull verrijkt klim-docu 'The last ascent' met een toffe in-sync AR experience

Red Bull heeft een eigen tv-app waar je allerlei extreme sports content kan vinden waaronder de docu ‘The last ascent’. De docu gaat over Will Gadd die voor de tweede keer Mount Kilimanjaro gaat beklimmen om het effect van klimaatverandering te laten zien. Je ziet de klim van de Mount Kilimanjaro in AR voor je en kan extra informatie over de verschillende milestones en stops, het team en zuurstof-meters zien. Het toffe is dat je de content via een Chromecast op je tv kan casten en dat je de AR-experience daarmee kan syncen. Je scant je televisie en hij bekijkt via computer vision waar je in de docu bent. Wow! Lees de case van het bureau eyecandylab.

The last ascent AR

3. Musea zoals het DDR museum gebruiken AR om geschiedenis te laten ervaren

Steeds meer musea gebruiken AR zodat jij hun collectie echt overal kan ervaren. Verschillende grote musea zoals het Smithsonian bieden een aantal objecten zoals een mammoetskelet als Instagram AR Effect aan. Bekijk hun profiel op je mobiel. Het DDR Museum pakt het samen met het bureau Virtue van Vice weer anders aan om jongeren geschiedenis te laten ervaren. Zij gebruiken de app Minecraft Earth en hun AR-feature. Op Teardownwalls.org bieden zij lespakketten over de geschiedenis van de Berlijnse muur aan. Daar zit ook een field experience is waarvoor zij 3 hele grote specifieke stukken van de Berlijnse muur, van soms wel 60 meter lang, hebben nagebouwd. Die download je op de site en plaats je ergens en dan kan je net als in 1989 de muur neerhalen.

teAR down this WALL

4. De Harry Potter Marauder's Map in AR is pure magie

Lucas Rizzotto is een AR/VR creator waar ik al eerder over heb geschreven. Hij heeft het Youtube-kanaal ‘Lucas builds the future’ waar hij video’s van allemaal te gekke creatieve tech projecten deelt. Met een lekkere internet stijl en een flinke dosis humor. In episode 3 maakt hij vanuit zijn eigen Hogwarts de bekende Marauder’s Map uit Harry Potter in AR. Een kaart waar met image tracking personen die buiten lopen met een tracking app in AR te zien zijn. Klinkt ingewikkeld? Nee, magisch! Bekijk episode 3.

I Built a WORKING Marauder's Map!

5. DIY AR experiences: nog makkelijker AR "creëren"

Het creëren van AR wordt steeds meer gedemocratiseerd met de hoeveelheid beschikbare en laagdrempelige tooling zoals Lens Studio en Spark AR Studio. Maar zo makkelijk als de app Sketch AR het nu gemaakt heeft, en dus uiteraard ook veel beperkter, ga je niet vaak zien. Je creëert letterlijk een masker op basis van een grid met kleuren en importeert het naar Snapchat als Lens. Lees hun blog. Ok er is nog een baas boven baas. Het AR-platform Poplar heeft een pagina gemaakt waar je een kerst-filter in elkaar hackt met verschillende hoedjes en accessoires. Je voegt een logo van jouw bedrijf toe en je hebt een eigen WebAR experience in de mail zitten. Slim!

SketchAR Mask

Lees meer en schrijf je in

Lees ook de andere 'Alles Augmented' posts en schrijf je in voor de tweewekelijkse AR-nieuwsbrief van Bas Gezelle.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie