Premium

Overzicht 50 grootste tech-innovaties van de afgelopen 50 jaar - deel III

Wat waren de meest opmerkelijke tech-innovaties van 1994 tot 2003? Je leest het hier.

1994

In een garage start Jeff Bezos, Amazon.com als een website die boeken verkoopt, te danken aan een investering van 250.000 dollar van zijn ouders. Spoel door naar 2023 en Amazon is naast een e-commercegigant ook actief in allerlei andere bedrijfstakken, waaronder satellietinternet en online hosting. Eervolle vermelding: de eerste online banner advertentie wordt verkocht. 

Amazon pakje

1995

Ebay start – als AuctionWeb - als een online marktplaats waarop mensen spullen aan elkaar kunnen verkopen én als, raar maar waar, informatiewebsite over het ebolavirus. Een interesse van de toenmalige ondernemer.

1996

Adobe brengt de eerste versie van Photoshop uit, tegenwoordig één van de meestgebruikte grafische programma’s in de marketing-, mediaen communicatiewereld. Adobe lanceerde in de jaren erna meer grafische programma’s. (10)

Adobe Photoshop

1997

Met behulp van Nederlandse uitvinders, verschijnt ‘802.11’, dat een draadloos internetsignaal van 2 Megabit per seconde mogelijk maakt. Pas later is deze uitvinding wifi gaan heten, nu niet meer weg te denken uit onze levens.

1998

Studenten Larry Page en Sergey Brin verzekeren zich na drie jaar knutselen van een cheque van honderdduizend dollar, om vanuit een garage, Google te beginnen. Deze zoekmachine ging alle losse internetpagina’s indexeren om gebruikers via een zoekopdracht aan relevante pagina’s te helpen. Kijkend naar het gebruik van zoekmachines, heeft Google Search anno 2023 wereldwijd tussen de 83 en 93 procent marktaandeel, afhankelijk van welk onderzoeksbureau je het vraagt.

Start van Google
Start van Google Google

1999

Bol.com start als e-commerceplatform. Niet als eerste in Nederland, maar wel uitgegroeid tot één van de, of misschien wel de belangrijkste speler. In 2012 is Bol.com voor 350 miljoen euro overgenomen door Ahold en verder gegroeid tot een omzet van 5,5 miljard euro en een winst van 125 miljoen euro in 2022.

Eervolle vermelding: het eerste bluetoothapparaat is aangekondigd. Bluetooth is net als wifi een Nederlandse uitvinding.

2000

Google AdWords start, om bedrijven tegen betaling eenvoudiger online te laten adverteren. Mede dankzij AdWords, haalde Google in 2020, 80 procent van zijn omzet (oftewel 147 miljard dollar) uit online advertentie-inkomsten. 

Google AdWords

2001

De start van Wikipedia, de online bibliotheek die is uitgegroeid tot één van de meest geraadpleegde websites op het internet.

Eervolle vermelding: Apple brengt de eerste iPod uit, die belangrijk wordt voor de opkomst van podcasting.

Eerste wikipedia pagina
Bron: wikipedia contributors, Cc by-sa 3.0 <https://creativecommons. Org/licenses/bysa/ 3.0>, via wikimedia commons

2002

Second Life start als een digitale wereld waarin gebruikers kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid, om er wellicht een leuker en succesvoller leven op te bouwen. De ontwikkelaar verdient in de jaren erna miljarden euro’s aan de verkoop van virtuele producten aan gebruikers. Kenners beschouwen Second Life als de eerste website die op dit vlak succes behaalde én als de eerste metaverse-omgeving.

2003

Kijkend naar technologische innovaties was 2003 een bijzonder druk jaar. Wellicht is de start van Tesla de belangrijkste vernieuwing. Een automerk dat alléén elektrische auto’s ging maken, met zeer weinig budget en aandacht voor marketing. En desalniettemin is uitgegroeid tot een begrip op de automarkt, zowel als inspirator voor concurrenten, als populaire keuze onder autorijders. En het marketingbudget? Nog steeds zeer beperkt.

Eervolle vermelding: de start van Google AdSense (waarmee websites eenvoudig geld kunnen verdienen aan online advertenties), de start van Wordpress (het contentmanagementsysteem dat volgens veel bronnen, 43 procent van alle websites aandrijft) en de start van MySpace, het eerste echte populaire sociale netwerk.     

Eerste Tesla
Bron: roadster_2.5_windmills. Jpg: tesla motors inc. Derivative work: mariordo, Copyrighted free use, via Wikimedia commons
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie