Premium

Overzicht 50 grootste tech-innovaties van de afgelopen 50 jaar - deel II

Wat waren de meest opmerkelijke tech-innovaties van 1984 tot 1993? Je leest het hier.

1984

Apple kondigt zijn eerste Macintosh aan, een computer met een scherm en een gebruikersinterface. De aankondiging gaat gepaard met een tv-commercial tijdens de veelbekeken Amerikaanse Super Bowl-wedstrijd

Eerste Apple Macintosh
Eerste Apple Macintosh Bron: http://www.allaboutapple. Com/, cc by-sa 2.5 it <https://creativecommons.org/ licenses/by-sa/2.5/it/deed. En>, via wikimedia commons

1985

Microsoft brengt de eerste versie van Windows uit, na vele iteraties inmiddels veruit het meestgebruikte computerbesturingssysteem ter wereld.

Eerste versie van windows
Eerste versie van Windows

1986

Ron Feigenblatt, werkzaam bij computerbedrijf IBM, beschrijft het gebruik van Augmented Reality (AR) vier jaar voordat de naam augmented reality wordt toegekend aan iemand anders. De beschrijving van Feigenblatt sluit aan bij hoe wij AR nu gebruiken: virtuele elementen die we via onze smartphonecamera of een bril geprojecteerd zien in de echte wereld.

1987

De eerste 3D-printer verschijnt op de markt. Een paar jaar eerder liep de ontwikkeling van een 3D-printer stuk omdat bedrijven er geen markt in zagen. Tegenwoordig zijn er 3D-printers voor hobbyisten, bouwen bedrijven via enorme 3D printers hele huizen en experimenteren wetenschappers met het 3D-printen van voedsel.

1988

Zes jaar na het eerste wilde computervirus, legt een zogeheten ‘worm’ via hosts 10 procent van het internet plat, met relatief grote gevolgen. De dader, de 23-jarige Robert T. Morris uit de Verenigde Staten, is de eerste persoon die in zijn thuisland vervolgd wordt onder de ‘Computer Fraud and Abuse Act.’ In 2008 zegt Morris dat hij geen schade wilde aanrichten en alleen in kaart probeerde te brengen hoe groot het internet was. De worm maakte duidelijk dat niet alleen een computer, maar ook het hele internet beveiliging nodig heeft.

1989

Nintendo brengt de eerste Game Boy uit, wat één van de meest succesvolle gamingsystemen ooit wordt.

Eerste Game Boy
Eerste Game Boy Bron: by evan-amos - own Work, public domain, https:// Commons.wikimedia.org/w/index. Php?curid=36853230

1990

WorldWideWeb debuteert als eerste – en zeer beperkte – webbrowser. Later volgen er meer browsers. Anno 2023 kunnen we ons geen leven zonder browsers meer voorstellen.

1991

Gek maar waar: de eerste website verschijnt pas een jaar na de start van de eerste webbrowser. Deze website is gemaakt door het wetenschappelijke instituut CERN.

1992

De eerste mobiele gsm-telefoon verschijnt in de vorm van de Nokia 1011. Deze telefoon legt de basis voor Nokia’s telefoonsucces dat de jaren erna zal volgen. Tijdens de hoogtijdagen lijkt iedereen wel een Nokia-telefoon te gebruiken.

Eerste mobiele gsm-telefoon van Nokia
Eerste mobiele gsm-telefoon van Nokia

1993

Nee, AOL Mail is niet de eerste dienst om als consument met een computer en internetverbinding mee te e-mailen. Dat was die van CompuServe, sinds 1989 beschikbaar. Maar CompuServe laat klanten alleen onderling mailen. AOL Mail pakt het anders aan en laat iedereen naar elkaar mailen. Gratis zelfs, mits je een dial-up-internetabonnement afneemt.

Eervolle vermelding: de eerste online advertentie wordt verkocht.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie