Premium

Overzicht 50 grootste tech-innovaties van de afgelopen 50 jaar - deel IV

Wat waren de meest opmerkelijke tech-innovaties van 2004 tot 2013? Je leest het hier.

2004

Ook de belangrijkste technologische innovatie van 2004 kiezen is lastig. Is het de start van Facebook? Of dichterbij huis, de start van Hyves? Of toch Google’s lancering van Gmail? We laten het aan jou.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Ron: elaine chan and Priscilla chan, cc by 2.5 <https://creativecommons.org/ Licenses/by/2.5>, via wikimedia Commons

2005

Google brengt in 2005 YouTube uit, dat zal uitgroeien tot dé website waarop je video’s uploadt en bekijkt.

Eervolle vermelding: de start van Google Analytics.

Eerste YouTube video

2006

Het jaar waarin Spotify van de grond komt en met horten en stoten het streamen van muziek voor een vast bedrag per maand op de kaart zet.

Eervolle vermelding: de start van Twitter.

2007

Apple brengt de eerste iPhone uit, zowel Apple’s eerste smartphone, als het eerste succesvolle toestel met een aanraakgevoelig scherm in plaats van bediening via een toetsenbord en klein schermpje. In 2022 waren acht van de tien meest verkochte smartphonemodellen ter wereld, een iPhone. De andere twee waren Samsung-telefoons.

Eerste iPhone
Eerste iPhone Bron: carl berkeley from riverside California, cc by-sa 2.0 <https://creativecommons. Org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia commons

2008

Google brengt met de HTC Dream, de eerste Android-smartphone uit. Anno 2023 draait zeven op de tien actieve smartphones op Android. Die andere drie zijn Apple iPhones.

2009

WhatsApp komt uit en groeit uit tot dé gratis dienst om via internet te communiceren met anderen.

Eervolle vermelding: de start van Bitcoin, een digitaal betaalmiddel met technische mogelijkheden dat jaren later vooral bekendheid krijgt als speculatiemiddel.

2010

Apple brengt de eerste iPad uit en legt hiermee de basis voor de tablet-categorie.

Eervolle vermelding: de start van Instagram, dat na twee jaar, voor een miljard dollar, eigendom wordt van Facebook.

Eerste iPads
Eerste iPads Bron: yutaka tsutano, cc by 2.0 <https://creativecommons. Org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia commons

2011

Snapchat start als nieuw socialmediaplatform.

2012

Oculus houdt een crowdfundingscampagne om zijn eerste prototype Virtual Reality-headset uit te brengen. Amper twee jaar later koopt Facebook Oculus voor twee miljard dollar.

2013

Google brengt de Google Glass uit, een slimme bril met geïntegreerde camera. Glass flopt door een combinatie van de hoge verkoopprijs (1500 dollar) en slechte publiciteit rondom privacybezwaren tegen de foto- en filmfunctie van de bril. 

Google Glass
Google Glass Bron: loïc le meur, cc by 2.0 <https://creativecommons.org/ Licenses/by/2.0>, via wikimedia Commons
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie